Statele dezvoltate vor trebui sa-și reduca drastic emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020 si, in plus, sa ofere sprijin tehnologic și financiar tarilor in curs de dezvoltare, astfel incat acestea sa evolueze producand mai putine emisii de dioxid de carbon, a anuntat vineri Comisia Europeana.

In cadrul conferintei Natiunilor Unite pe tema schimbarilor climatice, care se va desfasura la Poznan, in Polonia, in perioada 1-12 decembrie, Comisia Europeana si statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ca obiectiv accelerarea negocierilor internationale in vederea stabilirii unui nou acord mondial privind clima care sa fie semnat in 2009.

"Criza financiara a subliniat cat de periculos este sa ignoram avertismentele evidente. Nu ne putem permite sa repetam aceasta greseala in cazul schimbarilor climatice, daca dorim sa evitam ca acestea sa aiba, in deceniile urmatoare, consecinte economice si sociale grave, probabil catastrofale", a afirmat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.

Pentru a opri cresterea volumului mondial de emisii de gaze, tarile dezvoltate trebuie sa-si reduca, pana in 2020, volumul colectiv de emisii cu 30% fata de nivelurile din 1990, in timp ce natiunile in curs de dezvoltare, in special marile economii emergente, ar trebui sa tina sub control cresterea volumului emisiilor, mentinandu-l cu 15-30% sub nivelul preconizat pentru 2020 in conditii economice obisnuite.
UE va cere progrese concrete in ce priveste adoptarea unei "viziuni comune" de cooperare, inclusiv privind obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru 2020 si 2050, precum si o evaluare aprofundata a modului in care poate fi imbunatatit si consolidat Protocolul de la Kyoto (acord international care vizeaza diminuarea emisiilor poluante).

Comisia Europeana va promova in cadrul conferintei din Polonia propunerile recente de reducere la jumatate a despaduririlor tropicale pana in 2020 si de stopare a reducerii suprafetelor impadurite ale planetei pana in 2030, dupa ce un studiu a evidentiat ca despadurirea din zonele tropicale este sursa a 20% din emisiile mondiale.

Conferinta de la Poznan va reuni cele 192 de parti semnatare ale Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (UNFCCC), printre care se numara si Statele Unite, precum si cele 183 de parti semnatare ale Protocolului de la Kyoto. Comunitatea Europeana, precum si toate statele membre sunt parti semnatare ale ambelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.