Aproape 300 de tone de soia importata din China, folosita drept hrana pentru pasarile din 127 de ferme ecologice din Franta, au fost retrase de pe piata dupa ce a fost descoperita o cantitate de melamina de 50 de ori mai mare decat cea admisa, a anuntat vineri compania importatoare, citata de NewsIn.

"Unul dintre cele trei loturi importate, care contine 293 de tone, prezinta un nivel de melamina de 116mg/kg, in conditiile in care norma acceptata este de 2,5mg. Toate alimentele fabricate pe baza acestui lot au fost retrase de pe piata la inceputul lunii noiembrie", a declarat vineri Christophe Caroussé, un reprezentant al firmei Terrena din Ancenis.

Potrivit analistilor, turtele din soia au fost livrate unui numar de 127 de ferme ecologice din zona Loire.
"Analizele carnii de porc si pui arata ca nu exista niciun pericol pentru sanatatea publica. Spre deosebire de dioxina, melamina nu se acumuleaza in organism. Nu poate fi transmisa pe cale alimentara", a precizat Frédéric André de la Directia de servicii veterinare din Vendée.

"Sectorul bio are nevoie de 18.000 de tone de soia, in conditiile in care Franta produce numai 4.000 de tone", a explicat Caroussé. Importurile dim China se explica printr-o recolta slaba in Brazilia, tara de unde Franta se aprovizioneaza de obicei.

Controalele efectuate asupra stocurilor au fost realizate in urma unei alerte a UE de la sfarsitul lunii octombrie, care recomanda vigilenta in privinta importurilor din China.

Melamina, descoperita in laptele praf pentru copii din China, unde a provocat moartea a patru bebelusi si imbolnavirea altor cateva zeci de mii de copii, este un produs chimic folosit in fabricarea lipiciului si a plasticului, relateaza AFP. Substanta provoaca aparitia de calculi renali si chiar blocarea functiilor renale, atunci cand se amesteca in organism cu alti componenti chimici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.