Afganistanul nu traverseaza o "criza de securitate" si toate partile implicate trebuie sa evite sa cedeze deziluziei sau tentatiei de a cauta vinovati, a apreciat joi seful unei delegatii a Consiliului de Securitate al ONU, la finalul unei vizite de trei zile in aceasta tara, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Veniti sa evalueze situatia din tara la sapte ani de la interventia coalitiei internationale in Afganistan, membrii delegatiei ONU au apreciat ca exista motive pentru un "optimism prudent", in contextul in care atentatele comise de insurgenti nu au fost niciodata atat de numeroase.

"Exista fara indoiala o situatie dificila la nivelul securitatii (...), dar nu exista o criza de securitate", a declarat seful acestei delegatii, ambasadorul italian la Natiunile Unite, Giulio Terzi. "Trebuie sa evitam orice inclinatie spre deziluzie, frustrare sau, mai rau, spre a cauta vinovati", a adaugat diplomatul, referindu-se atat la Afganistan, cat si la tarile care au trupe in aceasta tara.

"In loc de asta, este timpul ca populatia afgana si comunitatea internationala sa isi dubleze eforturile si sa dea dovada de un spirit de parteneriat mai puternic", a spus Terzi.

Declaratiile sale intervin dupa ce marti, intr-o convorbire cu membrii delegatiei ONU, presedintele afgan Hamid Karzai a cerut comunitatii internationale un calendar precis al interventiei militare din tara sa. In caz contrar, "Guvernul nu va avea alta solutie decat sa caute o solutie politica", a spus el.

Presedintele afgan a adaugata ca aceasta "solutie politica" ar putea implica "deschiderea de negocieri cu talibanii si toti cei care se opun Guvernului". Karzai a mai spus ca este "inacceptabil" ca talibanii controleaza "parti din teritoriul" afgan, in pofida prezentei a aproape 70.000 de militari straini in tara.

Pe de alta parte, ministrul britanic de externe David Miliband a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Daily Telegraph ca tara sa si-ar putea suplimenta contingentul din Afganistan, daca noul presedinte american va cere acest lucru. Miliband confirma astfel o informatie vehiculata deja de cateva luni.

"Asteptam sa vedem care va fi strategia lui Obama. Daca ni se cere ajutorul, vom examina cererea cu cea mai mare atentie", a afirmat el, in conditiile in care se stie deja ca noul presedinte american considera Afganistanul principalul front in combaterea terorismului si doreste sa suplimenteze contingentul american din aceasta tara.

Miliband a apreciat ca este important ca toti ceilalti participanti la Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) din Afganistan sa isi asume partea ce le revine in combaterea talibanilor. "Britanicii nu vor sa aiba sentimentul ca noi suntem intotdeauna cei care fac toata treaba. Ei vor sa stie ca si ceilalti o vor face", a declarat seful diplomatiei britanice.

Miliband a facut marti o vizita-supriza in Afganistan, in cursul careia a discutat cu presedintele Karzai si s-a intalnit cu militarii britanici.

In 13 noiembrie, la sfarsitul unei intalniri la Londra cu presedintele afgan, premierul Gordon Brown respinsese orice suplimentare a trupelor din Afganistan in viitorul apropiat.

Doi soldati britanici au fost ucisi joi de tiruri inamice, in sudul Afganistanului. In total, Marea Britanie a pierdut 128 de militari in Afganistan, de la inceputul interventiei. Londra are circa 8.000 de militari in aceasta tara, avand cel mai numeros contingent dupa Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.