Chisinaul face "o confuzie" atunci cand spune ca oscilatiile politice din Romania in perioada electorala ar putea influenta negativ relatiile romano-moldovene, a declarat joi purtatorul de cuvant al MAE roman, Cosmin Boiangiu.

"Credem ca este o confuzie. In Romania, in aceasta perioada, partidele sunt intr-o competitie libera de programe si idei, caracteristica pentru modul in care se deruleaza alegerile libere intr-o tara democratica", a spus Cosmin Boiangiu.

Purtatorul de cuvant al MAE a fost solicitat de NewsIn sa comenteze declaratia ministrului de externe al Republicii din Moldova, Andrei Stratan, care a spus joi ca autoritatile de la Chisinau sunt foarte ingrijorate de oscilatiile politice care au loc in tara vecina, Romania, in perioada electorala si nu doresc ca acestea sa influenteze negativ bunele relatii stabilite intre Chisinau si Bucuresti.

Relatiile romano-moldovene par sa se tensioneze o data in plus, dupa ce miercuri Ministerul moldovean de Externe a lansat o serie critici dure la adresa Romaniei. Astfel, un reprezentant al Ambasadei romane in Republica Moldova a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chisinau, pentru a i se inmana o nota verbala in care Bucurestiul este avertizat sa evite in urmatoarele zile - cand au loc alegerile pentru Parlamentul Romaniei si se sarbatoreste Ziua nationala a Romaniei - declaratiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea si integritatea tarii vecine.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) moldovean a cerut MAE roman sa "manifeste prudenta si vigilenta sporita in ceea ce priveste declaratiile publice in zilele urmatoare ale oficialilor romani si ale reprezentantilor minoritatii romane din Republica Moldova".

Mai mult, vinerea trecuta, Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene de la Chisinau s-a declarat "nedumerit" si "considera inacceptabila desfasurarea de catre competitorii electorali romani a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fara o coordonare prealabila cu autoritatile centrale moldovenesti in acest sens". In plus, Chisinaul sustine ca potrivit prevederilor electorale, campania poate fi desfasurata numai pe teritoriul Romaniei.

Pe de alta parte, Ministerul roman de Externe considera ca reprezentantii partidelor isi desfasoara campania electorala in Republica Moldova cu respectarea legilor in vigoare din Romania si din Republica Moldova si in conformitate cu standardele europene si internationale. In plus, MAE a aratat ca acesta "este un exercitiu democratic firesc din partea competitorilor electorali, care se deruleaza si in alte tari in care traiesc un numar important de cetateni romani, cum sunt Italia, Spania sau SUA".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.