Noul referendumul va supune atentiei opiniei publice recentele modificari din spatiul Schengen, inclusiv cele cu privire la pasapoartele biometrice, dar si extinderea acestui spatiu la Romania si Bulgaria.

"Salutam aderarea Elvetiei la spatiul Schengen", a anuntat presedintia franceza a UE, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia reuniunii ministrilor UE de interne. "Insa, daca Elvetia nu mai doreste sa respecte principiul cu privire la libera circulatie a persoanelor sau va pune piedici acestui principiu, atunci va exista o problema majora si vom scoate aceasta tara din spatiul Schengen", a avertizat comisarul european pentru justitie si libertati, Jacques Barrot. "Insa avem incredere in poporul elvetian", a subliniat el.

UE si Elvetia vor inlatura controalele la frontierele terestre incepand de la 12 decembrie si in aeroporturi din 29 martie 2009, a anuntat marti presedintia franceza a UE. Elvetia, care nu este membra UE, a hotarat in 2005, prin referendum, aderarea la spatiul Schengen.

Autoritatile elvetiene spera ca integrarea in spatiul Schengen va fi operationala pentru perioada Craciunului, inaintea referendumului cu privire la libera circulatie a persoanelor programat pentru februarie 2009.

"Daca opozantii vor castiga, va trebui sa fie gasita o solutei cu UE", a declarat o sursa din cadrul Ministerului elvetian al politiei si justitiei, care se ocupa de acest dosar. "Este evident ca riscam sa fim exclusi din acest spatiu", a adaugat sursa, subliniind totusi ca la votul din 2005 au spus "Da" 54% dintre elvetieni. "Nu exista motive ca opinia publica sa isi schimbe parerea", potrivit sursei citate. "Aceasta cooperare este un mare pas inainte" pentru Elvetia, a precizat sursa citata.