In 2008, la implinirea a 90 de ani de la Marea Unire, ambasadele si misiunile Romaniei din lume organizeaza evenimente pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei, arata un comunicat MAE.
In Statele Unite ale Americii, Misiunea Permanenta la ONU de la New York verniseaza pe 1 Decembrie expozitia ”Lumea vazuta de o exploratoare din Romania” a exploratoarei Uca Marinescu.

De asemenea, Consulatul General al Romaniei la Chicago gazduieste un concert cu arii si duete din opere celebre, precum si colinde romanesti, la care asteapta cel putin 350 de participanti, iar Consulatul General de la Los Angeles aduce publicului o expozitie de pictura si icoane bizantine si organizeaza turneul filologului Adrian George Sahlean la Portland, Los Angeles si San Francisco, se arata in comunicat.

La Washington, Ambasada organizeaza un concert de muzica folk si colinde cu Ducu Bertzi si Nicu Alifantis, precum si alte doua concerte: de pian, al Viorelei Ciucur si de cantece religioase, al corului Caedonia din Sibiu.

In Spania, una din tarile in care locuiesc un numar foarte mare de romani, Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita in patru locuri: Madrid, Barcelona, Sevilla si Castellon. Atat localnicii spanioli, cat si comunitatea romaneasca din Spania se vor bucura de concerte, spectacole de teatru, conferinte etc.

In capitala britanica, concerteaza Victor Socaciu si o formatie de folclor romanesc. In Germania, la Berlin sunt prezenti Emy Dragoi, Costi Lacatos, Joan Sebastian, care formeaza grupul „Jazzhotclub”, cu un recital de jazz, iar la Bonn si Koln, in cinemateci, sunt proiectate filmele „California Dreamin’”, „Moartea Domnului Lazarescu” si „Boogie”.

In Grecia, la Atena, Ambasada aduce spectacolul „Block Bach” al Teatrului Odeon in regia lui Alexandru Dabija si coregrafia lui Razvan Mazilu, care are loc la Megaro Mousikis (Palatul Muzicii din Atena).

Si in capitala Uniunii Europene, Bruxelles, este organizat un spectacol intitulat generic ”Proms of Delight”, cu participarea Orchestrei „Bucharest Symphonic Pops”, condusa de dirijorul Ionescu-Galati si a solistilor Irina Iordachescu, Marius Manea, Vlad Mirita etc. De asemenea, tot la Bruxelles, are loc concertul Filarmonicii de Stat din Oradea condusa de dirijorul belgian Herman Engels.

MAE a alocat aproximativ 2,8 milioane lei ambasadelor si misiunilor Romaniei pe baza proiectelor de evenimente propuse de fiecare in parte, la care a contribuit cunoasterea publicului din tarile in care isi desfasoara activitatea. De 1 Decembrie vor fi organizate evenimente in 99 de state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.