"Primea destul de des amenintari in acea perioada, de cinci ani. De multe ori se primeau in urma publicarii unor articole, se deschideau anchete penale", a povestit fiul ei, Ilia, de 30 de ani.

"Mama incerca sa protejeze familia de aceste informatii, dar discuta despre ele cu colegii de la ziarul Novaia Gazeta, in care avea incredere", a adaugat el.

Jurnalista a discutat totusi cu fata sa, Vera, care locuia cu ea, si i-a spus sa fie prudenta. "Ea m-a prevenit chiar cand ma mutam pe strada Lesnaia, cu o saptamana inainte de crima, si mi-a spus ca vedea la intrare oameni straini, oameni pe care nu-i mai vazuse inainte", a povestit Vera.

"Se intalnea mereu, pe scari, cu oameni pe care nu-i mai vazuse inainte, care nu miroseau a alcool. Spunea 'Nu pot sa inteleg cine sunt acesti oameni, nu sunt alcoolici, dar fii prudenta '", a adaugat Vera.

Jurnalista, care scria despre atingerile aduse drepturilor omului in Rusia, mai ales in Cecenia, a fost asasinata la 7 octombrie 2006 in holul blocului in care locuia.

Patru persoane - care au furnizat adresa jurnalistei sau au asigurat urmarirea sa - sunt judecate la Moscova. Cel care a comandat asasinatul nu a fost identificat, nici cel care l-a executat.