Chisinaul este foarte ingrijorat de oscilatiile politice care au loc in tara vecina, Romania, in perioada electorala si nu doreste ca acestea influenteze negativ bunele relatii stabilite intre Chisinau si Bucuresti, a declarat joi ministrul moldovean de externe Andrei Stratan, conform NewsIn.
El a explicat astfel motivele pentru care miercuri Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau a transmis Ministerului de Externe de la Bucuresti o Nota verbala prin care prin care avertiza autoritatile romane sa se abtina de la declaratii provocatoare in zilele urmatoare.

La conferinta de presa comuna a ministrului moldovean de externe Andrei Stratan si a secretarului general al Initiativei Central-Europene (ICE), Pietro Ercole Ago, jurnalistii de la Chisinau au fost mai interesati si au pus mai multe intrebari legate de relatiile moldo-romane si de Nota verbala transmisa miercuri MAE roman decat de reuniunea propriu-zisa a ministrilor de externe din statele ICE care s-a desfasurat joi la Chisinau.

Andrei Stratan a spus ca MAEIE a declarat inca saptamana trecuta ca Chisinaul este foarte ingrijorat de oscilatiile politice care au loc in tara vecina, Romania, in perioada preelectorala si nicidecum nu doreste ca aceste evenimente politice care au loc in statul vecin sa influenteze negativ relatiile bune care exista in prezent intre Republica Moldova si Romania.

Saptamana trecuta, MAEIE a dat publicitatii o declaratie prin care avertiza asupra desfasurarii campaniei electorale pentru alegerile in Parlamentul Romaniei pe teritoriul Republicii Moldova. "Este necesar ca toti participantii la evenimentele politice respective sa se ghideze cu strictete dupa prevederile cadrului legislativ national al tarii unde ei se afla", a mai declarat joi ministrul Stratan, la conferinta de presa care a urmat reuniunii ministrilor de externe ai ICE.

Intrebat de ce nu a participat la reuniunea ministrilor de externe seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu, asa cum se anunta anterior, Stratan a spus ca "nu poate raspunde pentru colegul Comanescu", dar ca "dumnealui va fi conducatorul delegatiei romane la summitul primilor-ministri ai ICE" care va avea loc la Chisinau vineri.

Intrebat cum vede disensiunile moldo-romane in ajunul summitului ICE de la Chisinau, secretarul general al organizatiei, Pietro Ercole Ago, a declarat ca nu crede ca la mijloc este un impas dramatic al relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti. "Intotdeauna in perioada competitiilor electorale exista anumite probleme, care insa nu genereaza consecinte reale. Deci, in opinia mea, in acest caz nu este vorba despre o criza", a spus secretarul general al ICE, Pietro Ercole Ago.

Stratan a mai fost intrebat despre pozitia MAEIE in legatura cu recenta declaratie communa a ambasadelor si misiunilor diplomatice ale UE la Chisinau, in care diplomatii europeni se aratau ingrijorati in legatura cu deteriorarea climatului democratic in Republica Moldova in prejma campaniei electorale din primavara anului 2009. Stratan a evitat insa sa raspunda la intrebare, spunand ca pozitia Guvernului a fost facuta publica printr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Referindu-se la rezultatele reuniunii ministrilor de externe ai ICE de joi, Andrei Stratan a declarat ca bugetul fondului de cooperare al ICE pentru 2009 este cu 20% mai mare decat cel pentru anul in curs, ceea ce va permite finantarea a si mai multor proiecte. In acest an au fost aprobate spre finantare in cadrul ICE 150 de proiecte din agricultura, infrastructura, transport. "Cele noua state membre ale ICE care nu fac parte din UE si cele noua state member ale UE trebuie sa gaseasca puncte de tangenta, sa se sustina pentru a avea bune relatii", a declarat ministrul moldovean de externe.

Secretarul general al ICE, Pietro Ercole Ago, si-a exprimat speranta ca exemplul Republicii Moldova de buna organizarea a activitatii in cadrul ICE pe perioada detinerii presedintiei organizatiei va fi urmat de Romania, care va prelua aceasta presedintie pentru anul 2009 in cadrul reuniunii primilor-ministri ai organizatiei ce va avea loc vineri la Chisinau.

La reuniunea de joi, din 18 state ICE, au participat sase ministri de externe, plus cel moldovean, majoritatea delegatiilor fiind reprezentate la nivel de ministri adjuncti, sefi de diviziuni din ministerele de externe sau chiar la nivelul ambasadorilor acreditati in Republica Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.