Un semn de carte din aur oferit de Eva Braun lui Adolph Hitler si furat in 2002 in Spania a fost gasit marti in Statele Unite la un barbat care se pregatea sa il vanda si care, potrivit presei americane, este roman.
Cristian Popescu, in varsta de 37 de ani, a fost arestat marti seara in apropierea unei cafenele din Bellevue, statul Washington, dupa ce incercase sa vanda semnul de carte din aur de 18 carate cu 100.000 de dolari. El a fost inculpat miercuri de un tribunal districtual din Seattle pentru "vanzare sau cumparare de bunuri furate" si risca pana la zece ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari, a anuntat Departamentul american al Justitiei, citat de AFP.

Semnul de carte a fost furat la scurt timp dupa ce fusese vandut la licitatie la Madrid, in toamna anului 2002 si nu se mai stia nimic despre el de atunci.

Obiectul i-ar fi fost oferit lui Adolph Hitler de catre amanta sa, Eva Braun, in 1943, dupa infrangerea armatei naziste la Stalingrad. Potrivit autoritatilor americane, acesta are inscriptia: "Dragul meu Adolf, nu te ingrijora, (infrangerea) nu este decat o intamplare care nu ne va face sa ne indoim de victorie".

Inainte de a fi scos la licitatie la Madrid, obiectul ar fi apartinut familiei unui militar german executat in urma proceselor de la Nuremberg. Dupa licitatie, semnul de carte a fost furat de la noul proprietar, alaturi de mai multe bijuterii.

Potrivit actului de acuzare, un agent vamal american a aflat ca cineva incearca sa vanda un semn de carte care i-a apartinut lui Hitler. Agenti ai fortelor de ordine i-au intins o capcana vanzatorului, pretinzand ca vor sa il cumpere, si l-au arestat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.