"Mai devreme sau mai tarziu ii vom ingropa pe toti ocupantii pamaasnturilor islamice", declara un voluntar al miscarii iraniene extremiste

Cel putin 200 de persoane mascate s-au adunat intr-un cimitir din Teheran, joi, pentru a depune un "juramant de kamikaze", promitand ca vor pregati atacuri sinucigase cu bomba impotriva americanilor din Irak si a israelienilor, informeaza Associated Press. Ceremonia a fost organizata de "Cartierul General pentru Comemorarea Martirilor Miscarii Globale Islamice", o celula terorista obscura care cauta, de la inceputul lunii iunie a.c, voluntari pentru atacuri sinucigase cu bomba. Din iunie si pana acum, zeci de formulare pentru "voluntarii-kamikaze" au impanzit strazile Teheranului si campusurile universitare, fara ca guvernul iranian sa miste un deget pentru a opri aceasta grupare. Cei 300 de voluntari care s-au strans la ceremonia inaugurala din iunie, tinuta intr-o camera decorata cu fotografii de la inmormantarea unor soldati israelieni, au avut de ales intre trei optiuni: se antreneaza pentru atacuri cu bomba sinucigasa, fie impotriva trupelor americane din Irak, fie impotriva israelienilor, fie pentru asasinarea autorului britanic Salman Rushdie. "M-am alaturat comandoului pentru a indeplini misiunea religioasa pe care o am fata de Palestina", a declarat unul dintre voluntari in varsta de 23 de ani.

Un purtator de cuvant al miscarii, Ali Mohammadi, a descris grupul ca fiind "prima unitate de comando sinucigasa", desi un alt responsabil al grupului a declarat ca niste membri au pregatit deja atacuri in Israel. "Mai devreme sau mai tarziu ii vom ingropa pe toti ocupantii pamanturilor islamice", a spus Mohammadi. La ceremonia de joi a fost inaugurat un monument din piatra inalt de 2 metri, pentru a comemora "unul dintre cele mai importante atentate sinucigase impotriva blasfemiei globale." Este vorba de atentatul impotriva fortelor americane din Beirut, din 1983, care a cauzat moartea a 241 de puscasi marini si l-a determinat pe Reagan sa retraga trupele americane din Liban.

Ministrul de Interne iranian a declarat ca nu exista sanctiuni concrete pentru astfel de grupari, care de altfel pot exista in voie, "atata timp cat ideile lor raman la nivel teoretic." De fapt, gruparea este sustinuta de cativa politicieni iranieni extremisti. Iranul n-a mai avut relatii diplomatice cu SUA din 1979, cand sahul Iranului, sustinut de americani, a fost inlaturat de la putere. Oficiali iranieni au afirmat in repetate randuri ca Iranul nu are nici un interes sa alimenteze instabilitatea din Irak si ca incearca sa blocheze orice infiltrare in Irak a rebelilor. Daca "sistemul kamikaze" a fost intaia oara experimentat de japonezi in cel de-al doilea razboi mondial, iranienii sunt cei care l-au perfectionat in timpul razboiului cu Irakul (1980-1988), cand zeci de mii de tineri cu piepturile dezvelite au format un zid uman in fata mitralierelor irakiene, sacrificandu-si de bunavoie viata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.