Armenia si Turcia discuta pentru stabilirea de relatii diplomatice, a declarat ministrul armean de externe Eduard Nalbandian miercuri, la o zi dupa intalnirea de la Istanbul cu omologul sau turc, Ali Babacan, relateaza NewsIn.

"Dialogul dintre Armenia si Turcia are ca scop stabilirea de relatii diplomatice si deschiderea frontierelor. Nu este numai Armenia cea care face un serviciu, si Turcia este la fel de interesata", a declarat Nalbandian, citat de serviciul sau de presa.

Potrivit sursei, in urma discutiilor care au durat doua ore si jumatate, cei doi sefi ai diplomatiei au hotarat sa continue eforturile pentru "normalizarea relatiilor".

Ankara nu intretine relatii diplomatice oficiale cu Erevanul de la declararea independentei de catre Armenia, in 1991, din cauza unor divergente cu privire la caracterul masacrelor comise asupra armenilor intre 1915 si 1917 pe teritoriul Imperiului Otoman.

Armenia spune ca masacrele comise in acea perioada s-au soldat cu aproape 1,5 milioane de morti si reprezinta un genocid, pozitie impartasita de mai multe state, printre care Franta, dar respinsa categoric de Ankara.

Turcia si-a inchis frontiera cu Armenia in 1993 pentru a sprijini Azerbaidjanul turcofon in conflictul cu Erevanul privind regiunea Nagorno-Karabah, enclava populata de armeni aflata pe teritoriul azer.

O vizita istorica a presedintelui turc Abdullah Gül la Erevan, care a avut loc la 6 septembrie, a pus capat tacerii diplomatice, iar cele doua state si-au exprimat intentia de a normaliza relatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.