Liderul uzbec da, deocamdata, de inteles ca are de gind sa ingroape istoria revoltei o data cu mortii de la Andijan.

Presedintele uzbec Islam Karimov a respins solicitarile lansate de ONU, SUA si UE pentru o ancheta independenta asupra informatiilor privind reprimarea revoltei incepute in urma cu o saptamina in Andijan. Intr-o convorbire telefonica avuta cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, presedintele Karimov a precizat ca "situatia se afla sub control" si ca face tot posibilul pentru a-i trage la raspundere pe vinovati. Autoritatile de la Taskent nu au raspuns, deocamdata, nici cererii inspectorului special al ONU, Philip Alston, care s-a oferit joi sa viziteze Uzbekistanul pentru a evalua circumstantele violentelor. Presedintele uzbec citat de Euronews a negat ieri ca ar fi primit o asemenea solicitare din partea reprezentantilor ONU.

Comisia Europeana a reactionat imediat la respingerea de catre Karimov a ideii privind desfasurarea anchetei independente, exprimindu-si totodata speranta ca acesta isi va revizui pozitia. Presiunile crescinde ale Occidentului vin in paralel cu o noua estimare lansata de Federatia Internationala a Drepturilor Omului de la Helsinki si de o organizatie umanitara din Uzbekistan, care precizeaza ca este posibil ca fortele de securitate sa fi ucis pina la o mie de civili neinarmati, la Andijan si Pakhta-Abad.

Intre timp, comandantul CENTCOM, generalul John Abizaid, a anuntat ca fortele militare prezente la baza din sudul Uzbekistanului si-au limitat operatiunile la portiunea din incinta bazei, ca o masura "prudenta" adoptata in urma violentelor. Abizaid s-a grabit sa sublinieze ca aceasta masura nu reprezinta un mesaj politic de dezaprobare a presedintelui Karimov.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.