Irlanda va incepe prima reforma majora a legislatiei sale privind cersetoria, care data de la Marea Foamete din 1840, modificarile vizand combaterea mai eficienta a bandelor organizate, au anuntat ieri surse de la Ministerul Justitiei, potrivit NewsIn

Proiectul de lege prevede sa faca din cersetoria agresiva o infractiune de incalcare a ordinii publice. Cersetoria ca atare nu va fi insa interzisa, pentru ca un judecator de la Inalta Curte irlandeza a decis anul trecut ca dreptul la libertatea de expresie si de comunicare prevazut in Constitutia din 1937 se aplica si cersetorilor.

Reforma avuta in vedere va permite politiei sa ia masuri mai eficiente impotriva bandelor organizate care exploateaza persoane in unele cazuri foarte tinere, a explicat ministrul justitiei, Dermot Ahern, citat pe site-ul ministerului.

Noua lege va permite politiei sa intervina in caz de "comportament inacceptabil precum hartuirea, obstructionarea sau intimidarea agresiva" din partea cersetorului, potrivit ministrului. Contravenientii risca o pedeapsa maxima de o luna de inchisoare sau o amenda de 700 de de euro.

"Stiu ca cersetoria agresiva pune multe probleme comerciantilor si comunitatilor locale", a adaugat Ahern.

"Sunt convins ca actionam in mod eficient. Legea actuala este complet depasita", a spus el.

Cersitul poate fi o activitate lucrativa in Irlanda: in 2006, un imigrant polonez de 28 de ani arestat in timp ce cersea in fata unei biserici avea asupra lui 11.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.