Iranul trebuie sa renunte la actiunile de destabilizare si sa constientizeze ca nu se afla la adapost de schimbarile din Orientul Mijlociu. Afirmatia a fost facuta de secretarul de stat american, Condoleezza Rice (foto), in timpul unei intrevederi avute, joi, cu omologul sau kuweitian, Mohamed al-Sabah. Potrivit Mediafax, Rice a subliniat ca, pe langa desfasurarea programului nuclear, Iranul este un stat care "sustine terorismul" si care se opune procesului de pace israeliano-palestinian.

La randul sau, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Nicholas Burns, a acuzat Teheranul ca "nu a jucat un rol constructiv in discutiile care au dus la formarea guvernului irakian." El a somat Iranul sa isi schimbe atitudinea fata de Irak si sa ajute executivul de la Bagdad in misiunea sa. Burns a reclamat si alegerile iraniene ce vor avea loc in luna viitoare.

Potrivit spuselor sale, scrutinul nu va fi liber si democratic, intrucat intregul proces electoral este manipulat de cativa responsabili - elita religioasa si asociatii ei.

Iranul nu va face primul pas

Replica Iranului nu a intarziat sa apara. Akbar Hashemi Rafsanjani, principalul favorit in cursa pentru presedintie, a afirmat ca doreste sa refaca relatiile diplomatice cu Washingtonul cu conditia ca SUA sa faca primul pas spre reconciliere. Acesta a precizat, totusi, ca nu va renunta niciodata la programul nuclear al tarii, potrivit CNN. "Suspendarea acestui program ar echivala cu pierderea unei parti din teritoriul nostru. Este dreptul legal al oricarui stat sa dezvolte activitati de imbogatire a uraniului. Mai ales daca acestea nu incalca legislatia internationala", a afirmat Rafsanjani. Politicianul a subliniat faptul ca programul nucelar al Teheranului este pur civil si nu va fi folosit niciodata in scopuri militare.

Si partea americana pare deschisa la dialog. Potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei senatoriale pentru Relatii Externe, Washingtonul nu s-a opus niciodata unor astfel de discutii. Doar ca "Iranul a refuzat constant, orice convorbire responsabila."

SUA au rupt legaturile diplomatice cu Iranul de mai bine de 25 de ani, dupa o criza a ostaticilor la ambasada americana din Teheran. Tensiunile dintre cele doua state au atins un prag critic in ultimii ani, din cauza divergentelor iscate de programul nuclear.

Uniunea Europeana forteaza un acord

Marea Britanie, Franta si Germania au anuntat ca vor purta negocieri cu Teheranul pe tema programului sau nuclear.

Discutiile vor incepe saptamana viitoare, la Paris. Reprezentantii europeni spera sa convinga Iranul sa renunte la activitatile de imbogatire a uraniului.

In caz contrar, ei au amenintat ca vor sustine propunerea americanilor, ca Teheranul sa primeasca sanctiuni ONU. Ministrul pakistanez al afacerilor externe, Khursheed M. Kasuri, a declarat ca tara sa sprijina initiativa UE de a rezolva diferendul iranian pe cale pasnica.

'Nu s-au comis abuzuri>>

Reprezentantii gruparii armate de opozitie, Mujahedinii Poporului, au negat categoric ca organizatia si-ar fi maltratat propriii membri. Mai multe persoane care au facut candva parte din aceasta miscare au acuzat conducerea ca practica violenta fizica fata de membrii care critica organizatia si fata de cei care vor sa o paraseasca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.