Despre existenta unui plan ucrainean de solutionare a crizei transnistrene s-a vorbit pentru prima data in luna martie. Informatia a fost furnizata ziaristilor si opiniei publice de pretutindeni de insusi presedintele Viktor Iuscenko. Fara amanunte. A urmat apoi o lunga tacere, mai precis un lung refuz al autoritatilor de la Kiev de a detalia ceea ce, desigur, era doar o schita. Un proiect care, purtat in fiecare calatorie intreprinsa intre timp peste hotare, de seful statului, a prins puteri.

Dupa ce s-a plimbat la Washington, Bucuresti, Varsovia, Moscova si Chisinau, documentul a fost dat publicitatii la Kiev. Printre altele, textul propune acordarea pentru regiunea separatista din stanga Nistrului un statut special de autonomie, sub forma de republica, "revenirea totala la componenta Republicii Moldova urmand sa se produca intr-un interval de 18 luni".

Monitorizare internationala

Potrivit presei de la Kiev, scopul planului, defalcat in trei etape de cate sase luni fiecare, vizeaza "reintregirea Moldovei pe baza unitatii teritoriale si a puterii de stat, a unei politici democratice". Evenimentele primului act se invart in jurul parlamentului de la Chisinau, ce trebuie, pana in iulie 2005, sa adopte o lege privind principiile de baza ale viitorului statut al Transnistriei si organizarea, pana cel tarziu in octombrie-noiembrie, de alegeri legislative pentru Sovietul suprem regional. Votul ar urma sa se desfasoare sub stricta monitorizare internationala. Conform planului, Transnistria va deveni republica a Republicii Moldova, cu propriile ei constitutie si simboluri, precum si trei limbi oficiale - moldoveneasca, ucraineana si rusa. Si, in egala masura, cu dreptul de a stabili contacte externe in sfera economicului si a colaborarii umanitare.

Solutie definitiva

Etapa secunda: noul alesul Soviet Suprem de la Tiraspol isi trimite reprezentantii la Chisinau pentru a definitiva cu membrii comisiei parlamentului de la Chisinau statutul teritoriilor din stanga Nistrului. In fine, ultima faza are in vedere reglementarea completa a problemei transnistrene. Tot acum se negociaza si elaboreaza un acord intre Moldova, Rusia, Ucraina si OSCE privind garantarea noului statut al regiunii. Pentru a intra in vigoare, documentul trebuie ratificat de parlamentul de la Chisinau.

Libertate presei

Intre timp, ministrul moldovean al integrarii europene, Vasile Sova, a declarat ca democratizarea Transnistriei trebuie sa aiba in vedere, de asemenea, punerea in libertate a detinutilor politici din inchisorile tiraspolene, scoaterea mijloacelor de informare in masa de sub controlul autoritatilor si interzicerea cenzurei, asigurarea independentei de functionare a tuturor institutiilor statului, a societatii civile. "Noi intelegem ca intr-un timp asa scurt este imposibila crearea unui sistem democratic etalon, dar trebuie operate rapid unele modificari in procesul de administrare a regiunii", a precizat oficialul de la Chisinau.

Limitare de prerogative

Pe acest fundal, laTiraspol, parlamentul transnistrean a aprobat un pachet de amendamente constitutionale care limiteaza prerogativele presedintelui. Initiativa a venit din partea unui grup de deputati, in frunte cu vicepresedintele legislativului, Evgheni Sevciuk, si care, intr-o declaratie pentru presa, si-au exprimat intentia de a promova "o adevarata reforma" a puterii de stat. "Nu mai putem tolera faptul ca parlamentul nu-si poate exercita cotrolul asupra guvernului, care a transformat o mare parte din ministere in fiefuri locale", a explicat Sevciuk. Un lucru este cert: dincolo de Prut, lucrurile par sa se miste.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.