Tabloidul britanic "The Sun" a publicat in editia de ieri fotografii ce-l surprind pe fostul presedinte irakian Saddam Hussein in lenjerie intima. Protestele nu s-au lasat asteptate, iar Armata americana a anuntat declansarea unei anchete.

"The Sun" nu a precizat modul in care a intrat in posesia imaginilor, insa a anuntat ieri ca urmeaza sa publice alte fotografii asemanatoare in editia de astazi.

Prima pagina a tabloidului il surprinde pe Saddam doar in lenjerie intima si tinandu-si pantalonii in mana. O alta imagine il infatiseaza pe dictator in timp ce isi spala de mana un articol de imbracaminte.
Fotografiile ar putea fi o noua lovitura de imagine extrem de dura primita de Statele Unite, dupa alte scandaluri ce au provocat furia lumii arabe (si nu numai). Fotografiile ce surprind abuzurile grave comise de militarii americani la inchisoarea irakiana Abu Ghraib si, recent, acuzatiile despre presupusa profanare a Coranului la baza Guantanamo, Cuba, au obligat Washingtonul la demersuri diplomatice intense pentru a-si spala imaginea si asa terfelita dupa interventia militara neaprobata de Natiunile Unite.

Ancheta americana

Intr-un comunicat, Armata Statelor Unite a anuntat ca a declansat deja o investigatie. "Deocamdata, sursa imaginilor nu este cunoscuta. Credem ca fotografiile au fost facute in urma cu circa un an", se arata in comunicat. Armata SUA a precizat ca imaginile sunt o incalcare a Conventiilor de la Geneva, dar si a reglementarilor militare americane cu privire la tratamentul prizonierilor.

"Aceste fotografii sunt o incalcare evidenta a directivelor Departamentului american al Apararii si, probabil, a Conventiei de la Geneva, reglementari ce insista asupra tratamentului uman al detinutilor", se arata in continuare. "Ne asumam cu responsabilitate asigurarea securitatii tuturor detinutilor. Incidentul este investigat cu agresivitate pentru a afla, daca este posibil, cine a facut fotografiile si pentru a ne asigura ca procedurile si directivele in vigoare vor impiedica repetarea unei astfel de situatii", da asigurari Armata SUA.

In asteptarea procesului

In varsta de 68 de ani, Saddam Hussein a fost inlaturat de la putere in aprilie 2003, prin interventia militara condusa de Statele Unite, insa fortele americane nu au reusit sa-l captureze decat in luna decembrie a acelui an. In prezent, fostul dictator de la Bagdad isi asteapta procesul in custodia trupelor americane, la o locatie secreta. El va fi judecat sub acuzatiile de crime de razboi, genocid si crime impotriva umanitatii, fapte pe care le-ar fi comis in cei aproape 25 de ani in care a detinut autoritatea absoluta si pentru care risca pedeapsa capitala.

Acuzatiile explicite sunt un atac cu arme chimice comis in 1988 impotriva minoritatii kurde, invadarea Kuwaitu-lui in 1990 si reprimarea sangeroasa a rebeliunilor siita si kurda imediat dupa razboiul din Golf din 1991. Alte acuzatii se refera la asasinarea unor rivali politici. Data la care va debuta procesul nu este cunoscuta, in conditiile in care inca se instrumenteaza cazul. Unul dintre magistratii Tribunalului Special irakian care il va judeca pe Saddam, dar si pe alti colaboratori apropiati ai sai a fost asasinat de insurgenti.

Echipa de aparatori ai lui Saddam Hussein, care si-a stabilit centrul de lucru in Iordania, include avocati din mai multe tari arabe, dar si din Europa si Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.