"Consideram un gest aventuros desfasurarea de activitati pe platoul continental al Turciei, intr-un moment in care sunt in curs negocieri pentru o rezolvare pasnica" in dosarul cipriot, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Burak Özügergin.

Ankara a lansat demersuri pentru protesta pe langa institutiile internationale, a adaugat el, fara a oferi alte detalii.

Autoritatile cipriote au anuntat luni ca doua nave de razboi turce ar fi obligat in 13 noiembrie un vas de explorare petroliera, sub pavilion norvegian, inchiriata de Guvernul cipriot, sa paraseasca apele insulei.
Seful diplomatiei cipriote, marcos Kyprianou, a afirmat ca incidentul a intervenit in interior Zonei economice exclusive cipriote (ZEE). El a condamnat o actiune "ilegala", din punctul sau de vedere, si a anuntat ca tara sa a sesizat ONU si Comisia Europeana.

Aceste acuzatii reciproce intervin in cursul negocierilor dintre presedintele cipriot Demetris Christofias si liderul cipriot turc Mehmet Ali Talat, penru a incerca sa reunifice insula divizata dupa invazia turca din 1974.

Cipru a primit mai multe cereri de permis de exploare petroliera apele sale teritoriale. Expertii sunt de parere ca fundul marii dintre Cipru si Liban si dintre Cipru si Egipt, ar ascunde rezerve importante de hidrocarburi, potrivit expertilor.

Cipru a semnat acorduri de exploare si exploatare de petrol si gaze cu Egiptul si Libanul, ceea ce a nemultumit Turcia.