Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat sa confirme informatia. "In general, nu discutam despre transferurile detinutilor pana cand nu sunt finalizate", a spus Mark Ballesteros, purtator de cuvant al Pentagonului.

Salim Hamdan, un yemenit cu varsta in jur de 40 de ani, a stat sapte ani in inchisoarea de la Guantanamo. In august, el a fost gasit vinovat de "sprijin material acordat terorismului", dar a fost achitat de acuzatiile de complot. Judecatorul militar care a prezidat procesul sau, primul de acest gen dupa al Doilea Razboi Mondial, a decis sa ia in calcul cinci ani si o luna din detentia lui Hamdan, lasandu-i de ispasit doar cinci luni. Potrivit CNN, el isi va termina de ispasit pedeapsa in Yemen. Pentagonul a avertizat insa atunci ca, Hamdan avand statut de "inamic combatant", Statele Unite il pot tine inchis pe termene nedefinit, dincolo de pedeapsa pronuntata de juriul militar.

Din cei 250 de detinuti de la Guantanamo, 100 sunt yemeniti, iar Washingtonul nu a reusit sa incheie un acord cu aceasta tara pentru transferarea lor. "Nu avem niciun fel de incredere ca Yemenul va lua masurile necesare pentru a protreja populatia civila de acesti detinuti, odata ce vor fi eliberati", a explicat pentru AFP un purtator de cuvant al Pentagonului, comandantul Jeffrey Gordon.

La randul sau, Yemenul a refuzat permanent sa isi sacrifice suveranitatea cererilor de garantii ale Statelor Unite, ceea ce a insemnat prelungirea situatiei actuale a detinutilor timp de mai multi ani.

Fost sofer si uneori garda de corp a liderului al-Qaida, Hamdan a negat permanent ca a participat la vreo actiune terorista. Avocatii sai au insistat in timpul procesului asupra faptului ca Hamdan a cooperat permament cu autoritatile americane, dupa ce a fost arestat.