Un mesaj de origine islamista, care continea amenintari explicite la adresa Belgiei pentru angajamentul sau in Afganistan, a fost primit luni de posturile de televiziune flamande VTM si VRT, un avertisment luat in serios de Guvernul belgian, relateaza NewsIn.

"Tara voasta va fi aruncata in haos din acest motiv,(...) atentate atroce vor putea avea loc oriunde, oricand", potrivit mesajului primit de VTM. "Invatati lectiile istoriei si faceti in asa fel incat (evenimentele de la - n.red.) Madrid, Londra si New York sa nu se repete in Belgia. Sa stiti ca nu avem compasiune pentru voi si ca dorim moartea pe cat de mult iubiti voi viata", adauga textul.

Inregistrarea video, din care VTM a difuzat luni seara fragmente, arata trei barbati cu cagule si inarmati, in fata unei inscriptii in araba. Unul dintre ei vorbeste, dar vocea sa este acoperita de un cantec in araba. Amenintarile propriuzise sunt proferate in subtitrare, scrisa intr-o olandeza perfecta.

Textul cere retragerea avioanelor de vanatoare F-16 si a contingentului format din aproximativ 400 de militari trimise de Belgia in Afganistan, in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF).

VTM, principalul post privat de televiziune din Flandra, a informat autoritatile, iar Pachetul federal a luat DVD-ul si a lansat o ancheta, a declarat purtatorul de cuvant al Centrului de criza al Guvernului, Benoit Ramacker. "Luam intotdeauna in serios acest tip de amenintari", a explicat Ramacker, precizand ca Organismul de Coordonare pentru Analizarea Amenintarii (OCAM) examineaza gradul de risc.

"Daca amenintarea de pe DVD se dovedeste reala sau iminenta, Centrul de criza va lua masurile potrivite, iar serviciile competente le vor pune in aplicare fara intarziere", se arata intr-un comunicat al Centrului de criza, care precizeaza ca si postul public de televiziune a primit inregistrarea. "Risc zero nu exista. Deci un risc nu poate fi exclus. In prezent, riscul amenintarii teroriste la adresa Belgiei este evaluat de OCAM ca fiind slab", adauga comunicatul.

La sfarsitul anului 2007, Belgia a implementat o serie de masuri de securitate exceptionale, din cauza unel alerte teroriste. Printre acestea, Guvernul a decis sa interzica traditionalul foc de artificii de Saint Sylvestre.
Nivelul de alerta a fost redus, insa, dupa cateva saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.