La cinci ani de la protestele de strada care l-au adus la putere, Mihail Saakasvili a chemat la unitate duminica, dupa razboiul cu Georgia, dar a primit in schimb o lovitura directa de la un fost aliat, relateaza NewsIn.

N-a mai fost nimic din stralucirea celebrarilor din anii trecuti. Razboiul din august a fost dezastruos atat pentru Georgia, cat si pentru Saakasvili si, ca o amintire a tensiunilor care persista, focuri de arma au fost trase la granita cu regiunea separatista Osetia de Sud in momentul in care s-a apropiat un convoi oficial in care se aflau Saakasvili si oaspetele sau de onoare, presedintele polonez Lech Kaczynski.

La 23 noiembrie 2003, un tanar avocat in varsta de 36 de ani - Saakasvili - si sustinatorii sai l-au determinat pe fostul presedinte Eduard Sevardnadze sa demisioneze, in urma unor alegeri legislative contestate, fortand, cu trandafiri in maini, usile Parlamentului. Sustinut atunci de aproape intreaga populatie georgiana, Saakasvili si-a pierdut din popularitate pe masura ce au trecut anii. In prezent, este criticat intens, mai ales pentru gestionarea conflictului cu Rusia si pentru reprimarea, anul trecut, a unei manifestatii a opozitiei, urmata de instaurarea starii de urgenta.

De altfel, umbra conflictului ruso-georgian din luna august s-a facut simtita si duminica, in ziua aniversara a Revolutiei din 2003. Presedintia georgiana a acuzat fortele ruse ca au tras in momentul trecerii unui convoi oficial in care se aflau presedintii georgian si polonez, Lech Kaczynski, in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, o afirmatie dezmintita imediat de Moscova.

Fortele ruse "nu au fost fericite sa ne vada si au reactionat prin aceste metode barbare", a afirmat Saakasvili intr-o conferinta de presa comuna cu Kaczynski. La randul sau, presedintele polonez este de parere ca armistitiul "a fost incalcat" si a spus ca va semnala acest incident Uniunii Europene si Statelor Unite.

Contingentul de pace rus din Osetia de Sud a dat asigurari ca aceste afirmatii "nu corespund realitatii", in timp ce Ministerul rus al Apararii le-a calificat drept "provocare".
Rusia a lansat la inceputul lunii august o operatiune militara impotriva Georgiei, dupa o tentativa esuata a autoritatilor de la Tbilisi de a recastiga in forta controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. In octombrie, sub presiune internationala, Moscova si-a retras trupele de pe teritoriul Georgiei, dupa indelungate tergiversari si dupa ce a recunoscut in prealabil independenta Osetiei de Sud si a unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, unde are de gand sa instaleze baze militare.
Saakasvili a adresat sambata un apel la unitate nationala in fata "amenintarii periculoase" pe care o reprezinta, din punctul sau de vedere, Rusia. "Niciodata nu ne-am confruntat cu o amenintare atat de periculoasa. (...) In loc sa sarbatorim maine, trebuie sa dam dovada de unitate, asa cum am facut-o la 23 noiembrie 2003", a declarat Saakasvili intr-o alocutiune transmisa sambata de televiziunea nationala.
De altfel, festivitatile in tara s-au limitat la un concert gazduit de Opera din Tbilisi.

Pe de alta parte, aproape 200 de opozanti au manifestat duminica in fata sediului canalului de televiziune Imedi, acuzand autoritatile ca au ingradit libertatea de exprimare a acestui post, candva critic la adresa puterii.