In data de 10 decembrie 2008, comunitatea homosexualilor din SUA organizeaza un “protest istoric impotriva urii”. 10 decembrie 2008 va fi “Ziua fara homosexuali”( A Day Without Gay) un eveniment-protest inspirit de filmul documentar “O zi fara mexicani”, realizat in anul 2004 si care investigheaza natura discriminatorie a americanilor din California.

“O zi fara homosexuali” va fi o manifestatie de mare anvergura impotriva anularii casatoriei intre homosexuali printr-un proiect de lege, denumit “Propunerea 8”, elaborat de catre un grup conservator. In data de 4 noiembrie, locuitorii Californiei au votat impotriva casatoriei intre persoanele de acelasi sex si au desfiintat astfel o decizie a Curtii Supreme californiene care deschisese calea pentru uniunile legale dintre persoane de acelasi sex, in mai 2008, adoptata in numele luptei impotriva discriminarii.

“Am reactionat impotriva scrutinului anti-gay din California, Arizona, Florida si Arkansa cu furie, acum este timpul sa aratam Americii si lumii intregi ca stim sa ii iubim pe cei care ne refuza drepturile”, propun organizatorii evenimentului pe site-ul official.

Membrii comunitatii LGBT si sustinatorii lor vor lipsi de la serviciu in data de 10 decembrie sub argumentul ca sunt bolnavi pentru ca sunt homosexuali. In majoritatea statelor americane exista legi care permit angajatorilor concedierea pe motivul apartenentei la comunitatea LGBT.

Organizatorii acestui protest in masa spera ca vor angrena milioane de persoane care apartin minoritatilor sexuale si ca acesta va fi un gest istoric prin care vor sa atraga atentia asupra drepturilor care le sunt incalcate.

”Lupta impotriva Propunerii 8 cu dragoste. I-ati liber de la serviciu si implica-te in campanii umanitare”, este sloganul cmapaniei. “Suna la serviciu si spune ca esti gay! Fii alaturi de noi in data de 10 decembrie 2008, va fi o zi istorica in care comunitatea homosexualilor va lupta impotriva urii, donand dragoste”, incurajeaza organizatorii.

Protestul minoritatilor sexuale din America capata astfel si sensul unei campanii umanitare. Toate persoanele care vor lipsi de la serviciu vor trebui sa se implice in divese activitati cu caracter social.

Afirmarea valorilor acceptarii si ale tolerantei fata de LGBT a inceput discret, in momentul in care cele mai accesate publicatii online americane, Newamericamedia.org si Huffingtonpost.org au inceput sa sustina si sa ofere vizibilitate problemelor cu care se confrunta minoritatile sexuale.

Online, sentimentul sustinerii fata de homosexuali este mult mai evident, pagina de Facebook "A Day Without Gay" are deja 20 de milioane de sustinatori si cu fiecare ora, sunt inregistrati mii de aderenti. Iar acest protest rezoneaza cu “spiritul schimbarii” care se simte in SUA, dupa alegerea lui Obama, observa Andrew Lam, editor al publicatiei online Newamericamedia.org.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.