Retagerea trupelor americane din Irak pana la sfarsitul anului 2011, in baza acordului negociat de Bagdad si Washington, reprezinta o enorma provocare pe plan logistic, care ar putea deveni chiar o misiune imposibila, daca presedintele ales Barack Obama decide accelerarea procesului, relateaza AFP.

In afara de cei 150.000 de militari desfasurati, zeci de mii de echipamente vor trebui aduse inapoi in Statele Unite in decurs de trei ani, iar comandantii militari americani vor trebui in curand sa decida ce vor lasa in urma si ce vor trimite in tara, dar si in ce ritm. "Este ca o orchestra. Totul trebuie acordat, sincronizat", a explicat generalul Charles Anderson, vicecomandantul Infanteriei din cadrul Cartierului general american, pentru Orientul Mijlociu si Asia Centrala. "Suntem acolo din 2003 si am strans multe lucruri", a spus el.

Parlamentul irakian se va pronunta miercuri, prin vot, cu privire la acordul de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea trupelor americane pana la sfarsitul anului 2011.

Infanteria americana are in Irak aproape 20.000 de camioane, masini Humvee, vehicule blindate rezistente la mine (MRAPs) si vehicule de lupta Bradley si Stryker, dar si 470 de elicotere. In plus, mai sunt stocurile de munitii, depozitele de alimente si spitalele. "Este greu sa transporti un tanc de 70 de tone, insa este si mai dificil atunci cand trebuie transportate sute" de tancuri, a subliniat generalul Anderson, precizand insa ca "s-au facut progrese, avem mijloacele necesare pentru acest lucru".

Retragerea trupelor americane dupa razboiul din Golf din 1991 a durat aproape un an. Insa, dupa mai mult de cinci ani de razboi in Irak, armata americana se declara capabila sa desfasoare o brigada de 3.500 de militari in Irak intr-o luna si sa o retraga in acelasi timp.

Trupele pleaca din tara pe cu avionul, in timp ce echipamentele sunt trimise prin Kuwait, spalate, decontaminate, conform regulilor stricte ale Agentiei americane pentru Protectia Mediului, inainte de a fi imbarcate in containere.

In conditiile in care inainte era nevoie de sase luni pentru a trimite echipamente spre depozitele de intretinere in Statele Unite, acum este nevoie de doar doua luni, potrivit armatei.

Armata va trebui sa lase o parte a echipamentelor in Irak, insa cerintele irakienilor ar putea incetini acest proces, considera Steve Biddle, expert in Consiliul pentru Relatii Externe. "Uneori a fost dificil ca irakienii sa accepte materialele noastre", a avertizat el. "Au fost reticenti sa preia masinile Humvees atunci cand le-am inlocuit cu MRAPs, deoarece considerau ca merita echipamente noi. Pana la urma am acceptat sa le reinnoim, insa a fost un proces greu, lung si costisitor", a adaugat el.

Aceasta sarcinatitanica risca sa se complice si mai mult daca viitorul presedinte american va decide retragerea din Irak in 16 luni, asa cum a promis in campanie. "Cred ca retragerea totala a fortelor noastre va dura doi, trei ani", a avertizat luni seful Statului major american,Michael Mullen, avertizand ca va depinde de "conditiile de securitate", susceptibile sa se deterioreze in cmomentul retragerii.

Potrivit unui comandant american din Irak, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, retragerea in mai putin de doi ani si jumatate este pur si simplu imposibila. "Cu tot cat s-a adus in Irak, nu este nicio sansa sa putem retrage totul in 16 luni. In caz de urgentare a procesului, acest lucru ar putea deveni un cosmar logistic", a spus el.

Potrivit lui Jeff White, expert in aparare la Washington Institute, exista totusi mari sanse ca Obama sa respecte termenul 2011. "Evident, Obama va dori sa poata spune ca retragerea este in curs de desfasurare, ca militarii vin acasa, insa acest lucru va fi facut inteligent, fara graba", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.