Comunitatea tibetana este "in mare pericol" in lipsa unei strategii, a avertizat duminica Dalai Lama, care a subliniat ca nu mai are incredere in autoritatile chineze, dupa ani de zile de negocieri fara rezultate cu privire la statutul Tibetului, relateaza AFP.

"Am declarat recent ca increderea mea in autoritatile chineze scade", a spus el la o reuniune organizata la Dharamsala (nordul Indiei), unde peste o mie de exilati tibetani discuta de o saptamana viitorul luptei lor. "In urmatorii 20 de ani, daca nu suntem atenti la actiunile si la strategia noastra, comunitatea tibetana va fi in pericol", a spus el, cerand schitarea unor "proiecte noi pentru tibetani".

Acest avertisment al liderului budist in varsta de 73 de ani, cu o stare de sanatate fragila, intervine la o zi dupa cea mai importanta reuniune din ultimii 60 de ani a comunitatii tibetane, la Dharamsala. In conditiile in care o parte dintre exilatii tibetani cer o radicalizare a luptei impotriva dominatiei chineze, optiunea adoptarii unei pozitii mai dure - pentru independenta Tibetului, in loc de autonomie - a fost respinsa.

Cei aproximativ 600 de delegati au ajuns la un consens pentru a se alinia la pozitia concilianta promovata de Dalai Lama, care si-a reafirmat statutul de militant pentru cauza tibetana. "Majoritatea celor prezenti s-au pronuntat pentru continuarea politicii 'caii de mijloc', de compromis, cu Beijingul, in ceea ce priveste statutul provinciei autonome chineze, a declarat sambata presedintele Parlamentului tibetan in exil, Karma Chophel.

Lider spiritual si politician pragmatic, Dalai Lama a renuntat la revendicarea independentei si a ales o "cale de mijloc", care consta in solicitarea unei "autonomii culturale" extinse. Realist, el stie ca Beijingul nu va reveni niciodata asupra suveranitatii Tibetului, pe care il controleaza din 1951. "Unii exilati au declarat ca, daca aceasta cale de mijloc nu da rezultate in viitorul apropiat, atunci poporul tibetan va fi nevoit sa-si modifice pozitia, pentru a obtine o independenta totala sau pentru a cere autodeterminarea", a adaugat Chophel.

Laureat al Premiului Nobel pentru pace in 1989, adept al nonviolentei, pana in punctul in care unii il compara cu Gandhi, Dalai Lama le cere celor sase milioane de tibetani sa ramana pacifisti in fata puterii chineze, insa el insusi a recunoscut esecul revendicarilor autonomiste la sfarsitul lunii octombrie, spunand ca va lua in calcul adoptarea unei strategii mai radicale fata de China.

Emisarii lui Dalai Lama si reprezentantii chinezi participa la discutii oficiale din 2002, insa cele mai recente negocieri au esuat, la inceputul lunii noiembrie, cand Bejingul a subliniat ca nu va face "niciodata concesii" Tibetului, nici macar pentru o "semi-independenta".

Comunistii il acuza constant pe liderul spiritual tibetan si pe "banda" sa ca "se ascund" in spatele unui discurs pacifist. Beijingul il invinovateste pe Dalai Lama ca ar fi fost in spatele protestelor din Tibet pentru a "sabota" Jocurile Olimpice din luna august. Cel putin 203 persoane au murit atunci si circa 1.000 au fost ranite, potrivit tibetanilor, in timp ce autoritatile chineze l ii acuza pe "manifestanti" tibetani ca au ucis 21 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.