Iranul a anuntat sambata ca un inginer de telecomunicatii, condamnat la moarte in iunie pentru spionaj in favoarea Israelului, a fost executat prin spanzurare, avertizand ca a inceput o noua "batalie a serviciilor de informatii" cu statul israelian, dusmanul consacrat al republicii islamice.

"Directorul general al Ministerului pentru Informatii insarcinat cu contraspionajul, a anuntat spanzurarea lui Ali Ashtari, care fusese condamnat la moarte in luna iunie pentru spionaj in favoarea regimului sionist", au anuntat agentiile ISNA si Fars.

In iunie, un tribunal "revolutionar" il declarase pe Ashtari "Mohareb" (inamicul lui Dumnezeu pe pamant), condamnandu-l la moarte. El fusese arestat in februarie 2007.

Potrivit Teheranului, inginerul ar fi contribuit la operatiuni reusite de sabotaj asupra instalatiilor de cercetare iraniene, in special in sectorul energiei nucleare.

"Odata cu anuntarea spanzurarii lui Ashtari, am vrut sa aratam ca noile batalii cu dusmanul ale serviciilor de informatii au inceput si ca aceste batalii au devenit mai serioase", a declarat directorul general din Ministerul Informatiilor care se ocupa de contraspionaj.

"Ali Ashtari furniza informatii Mossadului (serviciul de informatii externe al Israelului - n.r.), incerca sa se infiltreze in centre sensibile din tara in profitul serviciilor de informatii israeliene si vindea echipamente defectuoase unora dintre centrele de cercetare", a declarat responsabilul de la Ministerul Informatiilor al carui nume nu este dezvaluit de agentia Fars.

Potrivit acestui oficial, Ashtari consilia in mod voit eronat "centrele de securitate si de aparare" pentru a le pune pe piste false si pentru a "intinde capcane" unor persoane, astfel incat "regimul sionist sa le poata contacta la momentul dorit", ca sa se foloseasca de ele. De asemenea, Ashtari ar fi incercat sa intre in contact cu mai multe ambasade straine de la Teheran pentru a lucra pentru serviciile lor de informatii.

Responsabilul iranian a mai anuntat recenta arestare la granita cu Kurdistanul irakian a patru "teroristi care aveau arme israeliene si care vroiau sa asasineze mai multe persoane in Iran" in contul Mossadului.
El a avertizat ca serviciile de informatii ale regimului sionist vor incerca sa se infiltreze folosidu-se de "retelele de comunicatii, in special de internet".

Tensiunile dintre Iran si Israel s-au intensificat in ultimii trei ani din cauza programului nuclear iranian, dar si din cauza declaratiilor presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care a spus de mai multe ori ca statul israelian trebuie sa dispara de pe harta lumii. Iranul nu recunoaste existenta Israelului si sprijina miscarile islamiste palestiniene. Israelul acuza Iranul ca intentioneaza sa fabrice arma atomica, sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Seful contraspionajului iranian declara in iunie ca Ashtari a reusit sa plaseze "echipamente in anumite institutii", gratie "increderii pe care o avea in el Organizatia iraniana pentru Energie Atomica, dar si institutele de aparare".

"Unele dintre proiectele noastre de cercetare au esuat din cauza furnizarii acestor echipamente, iar in anumite cazuri esecurile au fost importante si ireversibile", a explicat oficialul.

Seful programului atomic iranian, Gholamreza Aghazadeh, a declarat in ianuarie 2007 ca echipamente electrice importate din Turcia au fost "modificate" si ca au provocat in 2006 distrugerea a 50 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului la instalatia de la Nantaz.

In timpul procesului sau din iunie, Ashtari, in varsta de 45 de ani, a spus ca era director al unei companii specializate in telecomunicatii securizate, desfasurandu-si activitatea intre Teheran si Dubai pentru "clienti speciali din Iran". Potrivit marturiei sale redate de agentia Fars, el a fost contactat de doua persoane, Jacques Charles si Tony, care l-au invitat in Thailanda, Turcia si Elvetia, prezentandu-se drept potentiali investitori din domeniul sau de activitate. "Mi-au dat echipamente, printre care un laptop si o valiza cu conexiune la satelit, cu care se pot transmite mesaje codificate", a declarat Ashtari, in timpul procesului, potrivit Fars.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.