Fostul secretar general al ONU Kofi Annan si fostul presedinte american Jimmy Carter au anuntat sambata ca nu vor merge in Zimbabwe, pentru ca regimul presedintelui Robert Mugabe a refuzat sa le acorde vize, relateaza AFP.

"Am fost nevoiti sa anulam vizita, pentru ca guvernul din Zimbabwe a lasat sa se inteleaga foarte clar faptul ca nu doreste sa colaboreze", a declarat Annan, intr-o conferinta de presa sustinuta la Johannesburg. "Guvernul din Zimbabwe nu a vrut sa ne permita sa intram in tara", a adaugat Jimmy Carter. "Am facut cereri de vize in urma cu mai multe saptamani, insa ambasadorul statului Zimbabwe la Washington ne-a anuntat ca nu vor fi oferite la timp", a precizat el.

Cei doi fosti lideri sperau sa primeasca vizele la sosirea pe aeroportul din Harare, insa au fost informati vineri seara de autoritatile sud-africane ca "acest aranjament nu va fi posibil", a adaugat fostul presedinte american, subliniind ca este pentru prima data cand o tara ii refuza viza.

Annan si Carter urmau sa plece sambata dimineata, impreuna cu sotia lui Nelson Mandela, Graca Machel, militant pentru apararea drepturilor omului, intr-o misiune umanitara in Zimbabwe, in numele grupului de reflectie "The Elders" (Batranii).

Autoritatile din Zimbabwe nu au oferit nicio explicatie oficiala pentru interzicerea acestei misiuni, a declarat Kofi Annan. "Insa un inalt oficial sud-african ne-a spus ca politicienii din acest stat se tem ca vizita noastra ar putea afecta negocierile politice" in curs, a adaugat el.

Echipele presedintelui Mugabe si rivalului sau, Morgan Tsvangirai, urmeaza sa reia saptamana viitoare, in Africa de Sud, discutiile pentru formarea unui guvern de uniune nationala, in baza unui acord de impartire a puterii semnat la 15 septembrie, care a ramas pana in prezent litera moarta.

"Rolul nostru este sa atragem si mai mult atentia comunitatii internationale asupra crizei", a adaugat Machel, precizand ca Harare i-a mai refuzat o data viza, in luna iulie. "Oameni mor de foame in fiecare zi in Zimbabwe, spitalele nu pot sa asigure ingrijiri medicale bolnavilor si scolile functioneaza foarte greu", a subliniat ea.

Efectele crizei politica sunt dublate de o situatie economica dezastruoasa. Aproape jumatate din populatie va avea nevoie de ajutor alimentar in ianuarie, iar o epidemie de holera, soldata deja cu circa 300 de morti, potrivit ONU, risca sa se extinda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.