O companie britanica propune un laser acustic pentru a combate actele de piraterie care s-au inmultit in toata lumea, dar mai ales in largul coastelor somaleze, relateaza AFP.

Una dintre solutiile viitoare pentru combaterea atacurilor piratilor ar putea fi o inventie high
tech, dispozitivul cu unde acustice cu raza lunga de actiune (LRAD) - care poate fi atasat unui simplu MP3 player.

LRAD, conceput de societatea americana American Technology Corporation, are dimensiunile unei antene parabolice si proiecteaza spre tinta o unda sonora. Sunetul poate fi un mesaj de avertizare sau o sirena, iar intensitatea variaza, putand fi extrem de dureroasa pentru cei vizati si impiedica, in consecinta, apropierea lor.

Compania britanica Anti-Piracy Maritime Security Solutions (APMSS) propune echipe formate din cate trei fosti militari dotati cu aceste dispozitive plasate la bordul vaselor. Compania a fost asaltata de apeluri de la agravarea situatiei in largul Africii de Est.

Dispozitivul provoaca "o durere intensa", a explicat pentru AFP seful companiei, Nick Davis, fost militar in varsta de 38 de ani. "Sunt megafoane conectate la un MP3 player. Este eficient pana la 1.000 de metri si extrem de dureros daca te apropii la 100-200 de metri. Provoaca o pierdere a auzului mai mult sau mai putin definitiva", explica el.

Cu peste 100 de atacuri in Golful Aden si Oceanul Indian anul acesta, piratii reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare pentru comertul international.

Saptamana viitoare, compania britanica APMSS isi va trimite toate cele zece echipe de cate trei oameni mobilizate pe vase din zona. Pentru a avea cate o echipa la bord, armatorii sunt gata sa cheltuie 16.500 de euro pe zi, ceea ce cuprinde asigurarea si costul transportului echipei.

"Putem indrepta parabola spre ambarcatiunea piratilor care se apropie si sa le dam mai intai un avertisment. Daca vor continua sa se apropie, le dam un avertisment pe care sa il priceapa", spune Nick Davis. Potrivit lui, o echipa APMSS a dejucat joi un atac al piratilor asupra unui vas care transporta produse chimice, la 24 de kilometri de coasta Yemenului, in Golful Aden. "Piratii s-au indepartat si au atacat un vas fara dispozitiv de securitate care se afla la trei sau patru mile in spatele nostru", a spus el. "Au tras asupra acestui vas. Din fericire, marina franceza era doar la 40 de mile (circa 65 de kilometri). A fost trimis un elicopter Lynx si cand l-au vazut, piratii s-au retras spre coasta Yemenului. Atacul a fost dejucat", a relatat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.