Fosta prima doamna a SUA Hillary Clinton a acceptat oferta presedintelui ales Barack Obama de a deveni secretar de stat, afirma vineri cotidianul The New York Times, care citeaza doi colaboratori ai senatoarei de New York, relateaza Reuters.

"Este pregatita", a declarat ziarului una dintre surse, care sustine ca Hillary Clinton a luat aceasta decizie dupa ce a avut noi discutii cu Barack Obama despre ce presupune rolul ei de sefa a diplomatiei si despre planurile noului presedinte in privinta politicii externe.

Cei doi au avut o prima intrevedere in acest scop saptamana trecuta, dar, potrivit unor surse democrate, discutiile de atunci au avut mai degraba un rol de tatonare, senatoarea de New York plecand totusi de la reuniune cu sentimentul ca slujba este a ei, daca si-o doreste.

Surse din Partidul Democrat declarasera joi ca Hillary Clinton este pe cale de a fi nominalizata oficial pentru postul de secretar de stat, insa anuntul ar urma sa vina dupa vacanta de Ziua Recunostintei, adica dupa 27 noiembrie.

Decizia senatoarei vine dupa cateva zile de negocieri si discutii purtate cu scopul de a indeparta orice potential obstacol in calea asumarii functiei de catre fosta prima doamna, obstacole ce ar putea decurge din activitatile filantropice si de afaceri desfasurate de catre sotul ei pe plan international. Avocatii lui Obama si ai lui Bill Clinton au analizat situatia financiara a fostului presedinte si au stabilit o serie de principii pentru viitoarele sale activitati, astfel incat sa fie evitata orice situatie ce ar putea parea drept conflict de interese, in cazul in care Hillary Clinton accepta postul din fruntea diplomatiei.

Persoane informate in legatura cu aceste discutii au spus ca Bill Clinton, un presedinte controversat din cauza scandalurilor sexuale in care a fost implicat, a indicat numele a 208.000 de donatori ai fundatiei si bibliotecii sale si a fost de acord cu toate conditiile puse de echipa de tranzitie a lui Obama, inclusiv cu restrictiile in ceea ce priveste viitoarele sale discursuri contra cost si rolul fundatiei sale internationale.

Ca secretar de stat, Hillary Clinton - rivala lui Obama in cursa pentru nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, considerata mult timp favorita acestui scrutin si apoi luata in calcul pentru un eventual parteneriat cu acesta din postura de vicepresedinte - va trebui sa
calatoreasca in intreaga lume avand ca principala sarcina remedierea relatiilor cu alte tari care, din cauza politicii promovate de presedintele in exercitiu, s-au indepartat de SUA in timpul celor opt ani ai mandatului lui George W. Bush.

In acelasi timp, Hillary Clinton, in varsta de 61 de ani, va trebui sa-si subordoneze propria agenda si ambitii presedintelui ales Barack Obama si sa-si sacrifice independenta de care se bucura ca senator si ca persoana care in timpul alegerilor preliminare reusise sa atraga 18 milioane de voturi, comenteaza New York Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.