Papa Benedict al XVI-lea a criticat duminca, in timpul rugaciunii Angelus, regimul sovietic din anii '30, vinovat, in opinia sa, pentru Marea Foamete care a dus la moartea a milioane de oameni in 1932-1933, in Ucraina si alte regiuni sovietice, relateaza AFP.

"Dragi frati si surori, in aceste zile se comemoreaza 75 de ani de la Holomodor, Marea Foamete, care a dus in perioada 1932-1933 la moartea a milioane de oameni in Ucraina si in alte regiuni ale URSS-ului, in timpul regimului comunist", a spus Papa, la incheirea rugaciunii, cand a salutat in mai multe limbi credinciosii din intreaga lume.

"In speranta ca nicio ordine politica nu va mai putea, in numele ideologiei, sa nege drepturile omului, ca si libertatea si demnitate umana, ma rog pentu victimele acestei oribile tragedii si o implor pe Fecioara Maria sa ajute natiunile pe calea reconcilierii, pentru a se construi prezentul si viitorul pe baza respectului reciproc si pentru cautarea sincera a pacii", a conchis Papa.

Potrivit Reuters, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a denuntat sambata Marea Foamete din anii '30, orchestrata, din punctul sau de vedere, de Iosif Stalin, in cadrul unei ceremonii boicotate de presedintele rus.

Obiectiile Rusiei fata de decizia Ucrainei de a marca implinirea a 75 de ani de la foametea din 1932-1933 se inscriu pe o lista lunga de diferende dintre Kremlin si Guvernul prooccidental de la Kiev, alaturi de pretul gazului, apropierea fostei republici sovietice de NATO si Flota rusa a Marii Negre din Crimeea.

Potrivit istoricilor, circa 7,5 milioane de oameni si-au pierdut viata in timpul Marii Foamete, care a avut ca scop inabusirea tentativelor fermierilor ucraineni de a obtine independenta.

"Foametea din 1932 - 1933 nu a insemnat moarte prin infometare, ci ucidere prin infometare. Aceasta a fost esenta genocidului (...) A fost o foamete artificiala, cu un scop clar, bine stabilit", a declarat Iuscenko, la o reuniune organizata la Opera din Kiev. "Scopul a fost sa stoarca Ucraina de sange, sa ii submineze forta si sa elimine orie speranta de refacere a statului ucrainean", a adaugat el.

Aproximativ 20 de tari au declarat foametea "genocid" impotriva poporului ucrainean. Rusia neaga insa aceasta notiune. In aceste conditii, presedintele Dmitri Medvedev nu a participat la ceremonii si l-a acuzat pe Iuscenko de distorsionarea istoriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.