Inflitrarea insurgentilor sau membrilor al-Qaida in aparatul de stat este unul dintre cosmarele autoritatilor irakiene, iar pentru a-i impiedica, Bagdadul a imprumutat de la Statele Unite una dintre tehnicile lor favorite: detectorul de minciuni, relateaza AFP.

Duminica dimineata, in Zona Verde din Bagdad, opt angajati ai Ministerelor irakiene al Apararii si de Interne au absolvit primul curs de "interogare cu poligraful", dupa sase luni de formare asigurata de Statele Unite.

Dupa ce le-a oferit certificatele, generalul Hamier, de la politia nationala, a explicat: "Este de prima importanta sa ne asiguram ca angajatii nostri din serviciile sensibile sunt demni de incredere". "Pana in prezent, trebuiau sa completeze chestionare pe hartie, ii interogam. Era foarte usor sa minta. Acum acest lucru va deveni mult mai greu", a adaugat el.

Prezent la ceremonie, americanul Steven Bond, directorul unitatii de cooperare irakiano-americana pentru informatii, a spus: "Membrii al-Qaida au demonstrat ca sunt foarte buni la a infiltra agenti, inclusiv in posturile sensibile". "Cu aceste poligrafe, (irakienii - n.red.) se vor putea asigura ca oamenii sunt ceea ce spun ca sunt si ca, de exemplu, nu divulga informatii secrete", a adaugat el. "Este important pentru procesul de verificare a CV-urilor, la angajare sau la anchetele interne din armata sau politie", a adaugat el.

Aparatul, conectat intr-o parte la sase senzori si in cealalta la un laptop, este fabricat in Canada si costa numai 5.500 de dolari americani. Americanii le-au oferit irakienilor opt, iar Bagdadul va mai cumpara altele. Doi senzori, fixati pe piept, inregistreaza respiratia si ritmul cardiac, unul presiunea arteriala, doi sunt pusi pe degetele de la maini, iar al sasele pe fese.

"Fiziologia umana este simpla", da asigurari Daniel Sosnowski, care a pregatit echipa irakiana. "Nimeni nu poate sa isi controleze inima sau transpiratia de pe degete. Acesti senzori sunt foarte sensibili, nimic nu le scapa", a dat el asigurari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.