Presedintele american ales Barack Obama va anunta luni, intr-o conferinta de presa, numele viitorului secretar al Trezoreriei si al viitorului director al Consiliului economic national al Casei Albe, care vor conduce lupta impotriva crizei financiare, relateaza Reuters.

Timothy Geithner, in varsta de 47 de ani, va fi viitorul secretar al Trezoreriei, a confirmat duminica David Axelrod, consilier al presedintelui ales Barack Obama, potrivit AFP. "Tinand cont de temperamentul sau si de experienta sa, este omul de care este nevoie pentru a conduce Trezoreria", a spus Axelrod.

Fost oficial in administratia Clinton Geithner este in prezent presedintele Rezervei Federale din New York. In calitate de secretar al al Trezoreriei, el se va ocupa de implementarea planului pentru salvara sectorului financiar, in valoare de 700 de miliarde de dolari, aminteste Reuters. El va trebui sa se implice in negocierile internationale pentru a redefini institutiile financiare.

Un consilier al lui Obama l-a descris pe Geithner drept o persoana care "intelege in totalitate complexitatea" crizei financiare.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei in timpul administratiei Clinton, va fi numit consilier pe probleme economice la Casa Alba, potrivit unui membru al echipei de tranzitie. Summers, in varsta de 53 de ani, care a castigat increderea lui Obama in timpul campaniei electorale, cand l-a consiliat, va juca un rol important in schitarea politicii economice americane si in coordonarea intre ceilalti consilieri economici.
Consilierul lui Obama l-a descris pe Summers drept "una dintre cele mai puternice minti economice din tara", o persoana cruciala pentru coordonarea unui raspuns la criza.

Cei doi veterani din epoca Clinton au colaborat strans si sunt respectati pe piata financiara. Bursele americane, care au scazut in majoritatea saptamanii trecute, au crescut cu peste 6% vineri, dupa ce s-a aflat ca Geithner este favorit in a conduce Trezoreria.

Aceste alegeri intervin dupa ce Obama a anuntat sambata un plan economic agresiv, pe doi ani, si a avertizat ca Statele Unite ar putea pierde foarte multe locuri de munca, daca nu vor fi luate masuri rapid. El nu a oferit o estimare a planului, dar a precizat ca lucreaza, impreuna cu consilierii sai, in acest sens. Dar un pachet care prevede reduceri de impozite pentru clasa de mijloc si cresterea cheltuielilor pentru infrastructura nu va fi usor de acceptat, nici macar de un Congres dominat de democrati, pentru ca ar creste datoria Statelor Unite, deja ajunsa la un nivel record.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.