Focuri de arma au izbucnit duminica la granita de facto cu Osetia de Sud in momentul apropierii unei coloane oficiale in care se aflau presedintii georgian si polonez, incidentul determinandu-i pe cei doi lideri sa se intoarca din drum, relateaza Reuters, citand oficiali si martori oculari.

Purtatoarea de cuvant a presedintelui georgian Mihail Saakasvili a acuzat trupele ruse de la un punct de control instituit in zona de granita ca au deschis focul in momentul apropierii coloanei oficiale. Incidentul s-a petrecut la sud de Ahalgori.

Cei doi presedinti "vizitau un punct de control din apropiere de Ahalgori, cand rusii au inceput sa traga", a declarat pentru AFP Nato Parthaladze. "Presedintii au plecat imediat. Nu au patit nimic", a spus purtatoarea de cuvant, care nu a fost prezenta la locul scenei. Nu este clar daca tirurile au vizat direct coloana oficiala sau o alta tinta, a adaugat Nato Parthaladze.

Un martor ocular care calatorea cu presedintele Saakasvili a declarat agentiei Reuters ca barbati in uniforma, care pareau sa fie oseti, au tras in aer cand oficialii au inceput sa se dea jos din masini.

Alti oficiali care il insoteau pe presedintele polonez Lech Kaczynski - aflat in vizita in Georgia cu ocazia marcarii a cinci ani de la Revolutia Trandafirilor ce l-a adus la putere pe presedintele prooccidental Saakasvili - au spus, potrivit agentiei poloneze PAP, ca focurile de arma s-au auzit dinspre o directie neidentificata. "Mergeam pe un drum de munte in directia Osetia", a spus seful cancelariei prezidentiale, Michal Kaminski. "Coloana nu a ajuns la destintie si in prezent ne intoarcem la Tbilisi. Am auzit impuscaturi, nu stim ce s-a intamplat", a adaugat oficialul polonez.

Ulterior, agentia poloneza l-a citat pe insusi presedintele Kaczynski: "Am auzit o descarcare de arma automata la circa 30 de metri de unde eram". Ulterior, liderul polonez a tinut o conferinta de presa adresand un apel catre "prietenii din Uniunea Europeana" pentru a trage "concluziile adecvate in urma acestui eveniment inainte de a fi prea tarziu". El a adaugat ca nu regreta deplasarea facuta spre Ahalgori.
Imaginile de televiziune sunt miscate si neconcludente, precizeaza Reuters. Se pot auzi tiruri de arme automate, dar nu este clar de unde.

Atat Rusia, cat si Osetia de Sud au negat vehement orice implicare.

"Afirmatiile referitoare la implicarea militarilor rusi in tirurile impotriva convoiului nu corespund realitatii", a declarat la Thinvali, capitala Osetiei de Sud, un reprezentant al Statului Major al trupelor ruse din Osetia de Sud, citat de Interfax.

De asemenea, ministrul apararii din Osetia de Sud, Ibrahim Gasaev, a negat ca fortele de securitate ale regiunii separatiste sunt responsabile pentru incident, informeaza Reuters. "Partea georgiana raspandeste o data in plus informatii false", a spus Gasaev, citat de aceeasi agentie Interfax.

Rusia a intervenit militar in Georgia in luna august pentru a pedepsi incercarea Tbilisiului de a recastiga controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Fortele ruse s-au retras din zona-tampon pe teritoriul Osetiei de Sud, iar o misiune a UE formata din 225 de oameni monitorizeaza un armistitiu fragil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.