Misiunea europeana de politie si justitie in Kosovo, EULEX, continua desfasurarea si va fi pregatita la inceputul lunii decembrie, asigura responsabilii ei, chiar daca Pristina se opune in continuare dispozitiilor ONU privitoare la functionarea sa, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Desfasurarea merge bine. EULEX va fi gata pentru inceputul lunii decembrie. Suntem gata sa punem in aplicare mandatul incepand din acel moment", a spus purtatorul de cuvint Victor Reuter.

"Pana la inceputul lunii decembrie, vom avea pe teren circa 1.300 de membri ai personalului intrernational si cateva sute de membri ai personalului local. Misiunea se va apropia astfel de numarul de 2.000 de oameni", a precizat el.

Autoritatile din Kosovo refuza insa un plan in sase puncte propus de ONU pe tema functionarii EULEX si care a primit aprobarea Serbiei. Pristina se opune acestui plan mai ales ca este specificat ca EULEX va avea un statut neutru fata de independenta Kosovo, altfel spus prezenta sa nu va implica prin nimic o recunoastere a independentei.

Planul prevede si o aprobare a Consiliului de Securitate al ONU si un control al politiei si serviciilor vamale de catre ONU in nordul Kosovo, unde sirbii sunt majoritari. Toate dispozitiile multumesc Serbia, dar nu si Kosovo.

"Planul este inacceptabil pentru Kosovo si poporul sau. Institutiile din Kosovo resping deplin planul in sase puncte", a repetat marti presedintele kosovar, Fatmir Sejdiu. Pentru Pristina, el constituie o atingere adusa suveranitatii Kosovo, nerecunoscandu-se explicit independenta sa, si la adresa integritatii teritoriale, prevazand dispozitii speciale in nordul in care sarbii sunt majoritari.

Europenii au decis in februarie sa desfasoare EULEX in Kosovo pentru inlocuirea misiunii ONU, MINUK, prezenta acolo din 1999. Cei circa 2.000 de politisti, judecatori si membri ai serviciilor vamale din EULEX vor avea ca misiune "ameliorarea statului de drept", a spus responsabilul misiunii, generalul Yves de Kermabon.

Dorind sa raspunda presiunilor occidentale ca Pristina sa accepte planul ONU, aprobat de europeni, autoritatile kosovare au prezentat propriile propuneri. Pentru Pristina, EULEX trebuie sa functioneze in baza principiilor de declarare a independentei Kosovo, ale Constitutiei si planului mediatorului Martti Ahtisaari, care deschide calea catre independenta Kosovo.

Consiliul de Securitate al ONU va aborda chestiunea la inceputul saptamanii viitoare.

"Exista un sentiment de urgenta in marile capitale occidentale" pe aceasta tema, "pentru ca se considera ca orice amanare ar fi periculoasa pentru mentinerea stabilitatii, care este obiectivul comun al Pristinei si UE", potrivit cotidianului kosovar Zeri.

Circa 5.000 de persoane au protestat miercuri la Pristina fata de acest plan, iar unul dintre organizatori a anuntat noi proteste in intregul Kosovo. "Ar putea fi periculos. Daca occidentalii avanseaza fara sa tina cont de punctele de vedere ale Kosovo, EULEX nu va putea fi sigur ca va reusi sa actioneze intr-un mediu amical", a explicat un analist kosovar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.