Guvernul chinez incearca sa limiteze pericolul unor revolte sociale, permitand presei oficiale sa publice stiri "negative", adica despre revolte, incidente legate de exproprieri sau somaj, relateaza NewsIn.

Autoritatile responabile pentru propaganda au autorizat ca organismele de presa sa scrie despre proteste, mai degraba decat sa favorizeze aparitia de zvonuri, avand in vedere ca cetatenii chinezii sunt foarte interesati de impactul crizei financiare mondiale asupra economiei nationale. Astfel, au fost publicate informatii despre grevele seferilor de taxi si protestele noilor someri, ca si despre revoltele din provincia Gansu.

"Guvernul chinez a inceput sa flexibilizeze controlul cu privire la informatia negativa", a declarat o sursa din mediul academic. "Incearca de fapt sa controleze stirile prin publicarea lor", a spus sursa, sub acoperirea anonimatului.

Schimbarea, daca va fi continuata, ar fi o actiune indrazneata din partea Chinei, care la un moment dat permitea doar publicarea de informatii despre persoanele care au murit in urma dezastrelor naturale, in 2005. Un oficial din partid a confirmat ca politica fata de stiri s-a schimbat treptat anul acesta. "Acum este aproape imposibil sa blochezi informatiile, avand in vedere ca ele se pot raspandi foarte usor pe internet", a declarat el. "Am observat ca de acest lucru putem beneficia, daca noi publicam mai intai stirile", a subliniat el.

Presa chineza a beneficiat de o libertate fara precedent in prima saptamana dupa cutremurul devastator din 12 mai din Schiuan, care a dus la moartea a circa 80.000 de oameni si a unificat tara in eforturile de salvare. Insa acoperirea mediatica s-a schimbat in cazuri referitoare la lideri guvernamentali si militari, in conditiile in care aparusera intrebari legate de scolile care s-au prabusit atat de usor.

Interzicerea totala a informatiilor negative in timpul Olimpiadei de la Beijing din luna august a dus la intarzierea publicarii de informatii cu privire la laptele contaminat cu melamina, care a provocat moartea a cel putin patru copii si imbolnavirea a zeci de mii.

"Guvernul central le-a permis autoritatilor locale sa publice stiri negative, fara a fi nevoie sa fie anuntate nivelele superioare", potrivit sursei din mediul academic. "Ei au principiul 'publica informatiile repede, insa fii atent la cauzele din spatele faptelor'", a precizat el.

Organismele oficiale de stiri deseori nu tin pasul cu infomatiile postate pe internet, iar in unele cazuri sterg orice element care ar putea distruge increderea in Partidul Comunist, ce proclama stabilitatea.
Mii de persoane au protestat saptamana aceasta in provincia Gansu, unde s-au strans 1,8 milioane de oameni ramasi fara locuinte din cauza cutremurului produs in provincia Sichuan. Protestatarii au atacat oficiali si politisti cu rangi, lanturi si pietre, potrivit informatiilor publicate de guvernul local cu privire la incidente.

Accentul pus pe violenta protestatarilor fata de politie si autoritati au amintit de denuntarile la fel de grafice ale revoltelor tibetane din orasele din sudul provinciei Gansu in luna martie. Agentia Xinhua a scris foarte mult joi despre protestele neobisnuite din capitala chineza, organizate de circa 400 de oameni care pierdusera bani la un joc ilegal. Protestatarii s-au adunat la biroul guvernatorului municipal miercuri, dar au plecat dupa ce au fost "convinsi" de personalul biroului, potrivit Xinhua, care a citat politia, fara a oferi detalii cu privire la jocul respectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.