In doar citeva zile, premierul, in varsta de 68 de ani, a reusit sa-i ofenseze pe medici, sa insulte parintii si sa-i supere pe reformatori.

"Cred ca ce este necesar...este ca premierul sa taca si apoi sa-si asume responsabilitatile si sa ia deciziile finale", a declarat consilierul Takeo Kawamura.

Analistii spun ca declaratiile lui Aso reflecta nu numai personalitatea sa predispusa la gafe, ci si o iresponsabilitate, avand in vedere ca in urmatorul an ar trebui sa aiba loc alegeri, ce ar putea indeparta de la putere Partidul liberal-democratic, care conduce tara de mai mult de 53 de ani.

"Pare un premier care mai are de stat doar citeva luni", a spus profesorul universitar Koichi Nakano. "Este pilotul unui avion scapat de sub control. Apare turbulenta dupa turbulenta si pasagerii devin nervosi", a subliniat el.

Aso a spus joi ca medicii "nu au bun-simt", declaratie ce a provocat indignare in randul acestora, sustinatori ai LDP.

Tot saptamana aceasta, Aso, crezand ca se adreseaza unui grup de profesori, a spus unei audiente formata din parinti ca mamele si taticii sunt cei care trebuie scolarizati, mai degraba decat copii. De asemenea, a ridicat indoieli in legatura cu angajamentul sau fata de privatizarea serviciilor postale, reforma in baza careia partidul la putere a obtinut o victorie categorica in alegerile din 2005.

Aso a preluat puterea in septembrie, dupa ce predecesorul sau a demisionat brusc, fiind al doilea premier nipon care renunta la post in doar un an.

"Aso a devenit premier pentru ca ei sperau ca va conduce partidul catre victoria electorala, dar acest lucru nu mai este sigur acum", a spus un profesor de stiinte politice, Yasunori Sone. "Daca Aso nu poate convoca alegeri pana in aprilie sau mai, partidul sau probabil isi va alege un nou lider", a adaugat el.