Sustinatorii socialistilor din Franta au de ales vineri intre Segolene Royal sau Martine Aubry pentru conducerea Partidului Socialist, intr-o cursa care se anunta stransa, relateaza AFP.
Oricum, viitorul prim-secretar socialist (PS, opozitie) va fi o femeie, o absolventa a Scolii nationale de administratie, fosta ministru, acestea fiind elementele comune ale celor doua candidate, Segolene Royal, fosta candidata la alegerile prezidentiale, si Martine Aubry, primar al orasului Lille. Totusi sunt multe lucruri care la care se deosebesc pe cele doua: stilul, conceptia despre partid si aliantele pe care le au in vedere.
La primul tur de scrutin, Segolene Royal a obtinut 43,10% din voturi. Ea si-a ameliorat cu 14 puncte scorul obtinut la 6 noiembrie, ziua primului vot al sustinatorilor la Congresul din Reims.

Presedinta regiunii Poitou-Charentes a devansat-o pe contracandiadata sa, primarul orasului Lille, creditata cu 34,50% din voturi. Aubry a primit totusi sustinerea primarului Parisului, Bertrand Delanoe, al carui scor a ajuns la 25% la 6 noiembrie. Insa la al doilea tur de scrutin, decisiv, in circa 3.200 de sectii socialiste, fostul numar doi al guvernul lui Lionel Jospin beneficiaza de sustinerea lui Benoit Hamon, plasat pe locul trei cu 22% din voturile exprimate

Aritmetica ii este astfel favorabila lui Aubry, in varsta de 58 de ani, sustinatorii ei declarandu-se "optimisti", insa dinamica este de partea lui Royal (in varsta de 55 de ani), considera sustinatorii acesteia. Vincent Peillon, caruia ii este promisa functia de prim-secretar delegat in cazul victoriei candidatei sale, o considera "sansa nesperata de a se realiza transformarea" PS.

Aubry proclama un partid al militantilor, fideli aliantelor de stanga, iar Royal pledeaza pentru un partid al maselor, deschis apropierii de centru. Sarcina viitoarei sefe a PS va fi dificila, pentru a face partidul vizibil in fata lui Nicolas Sarkozy, in perspectiva alegerilor din 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.