Un judecator american a hotarat pentru prima data, joi, ca cinci prizonieri de la Guantanamo au fost inchisi ilegal, cerand eliberarea lor, la aproape sapte ani de la deschiderea acestui centru de detentie, relateaza NewsIn.

Judecatorul federal Richard Leon a luat decizia la Washington, in primul dosar de contestare a detentiei (Habeas Corpus) de cand Curtea Suprema a permis, in iunie, justitiei federale sa judece aceste cazuri ale prizonierilor de la Guantanamo.

In sala de audiere, unde foarte putine locuri mai erau libere, toate declaratiile sale au fost traduse simultan celor sase prizonieri vizati de acest proces, aflati in legatura telefonica directa din Guantanamo. Cinci dintre ei, algerieni care locuiau in Bosnia in momentul arestarii, in 2001, si inchisi la Guantanamo din ianuarie 2002, au fost declarati nevinovati, iar judecatorul a ordonat eliberarea lor.

Judecatorul a spus ca administratia nu a putut sa demonstreze ca acestia intentionau sa mearga in
Afganistan pentru a lupta impotriva Statelor Unite, iar, prin urmare, cei cinci prizonieri nu pot fi considerati "inamici combatanti". Celui de-al saselea prizonier, Belkacem Bensayah, in varsta de 46 de ani, algerian care traia in Bosnia, i s-a refuzat eliberarea.

"Guvernul a stabilit ca era probabil ca Bensayah sa mearga in Afganistan" pentru a lupta impotriva
Statelor Unite si "sa organizeze deplasarea altor persoane in acest scop", ceea ce inseamna "o sustinere directa a al-Qaida", potrivit judecatorului.

Avocatii apararii au anuntat ca vor face apel la decizia referitoare la Bensayah, declarandu-se totusi "usurati", in conditiile in care sunt cunoscute pozitiile foarte conservatoare ale judecatorului Leon, numit de George W. Bush. "Este o zi mare pentru justitia americana", a declarat Robert Kirsch.

Aceasta decizie "este poate o consecinta de inteles a faptului ca nici Curtea Suprema, nici Congresul nu au furnizat reguli pentru a ghida procedurile Habeas Corpus in acest context fara precedent", potrivit comunicatului Departamentului de Justitie. Departamentul a spus si ca nu a luat nicio decizie cu privire la un eventual apel, insa, potrivit Amnesty International, "intr-o postura neobisnuita, judecatorul Leon a cerut guvernului sa reexamineze cu seriozitate dovezile disponibile, inainte de a se implica intr-un apel".

Presedintele ales a anuntat ca va inchide inchisoarea de la Guantanamo, centrul de detentie care a afectat imaginea Statelor Unite pe plan international. O decizie politica ar putea transa chestiunea cruciala de a se afla daca presedintele Statelor Unite poate mentine in detentie pe termen nelimitat persoanele suspectate de terorism, chiar daca nu au comis acte reprobabile.

In acest caz, decizia lui Leon este istorica - in scurtul "razboi impotriva terorismului" al presedintelui Bush - pentru ca judecatorul a ales o definitie foarte extinsa a statutului de "inamic combatant", incluzand doar "sustinerea" acordata talibanilor sau retelei al-Qaida si a spus totusi ca detentia este ilegala.

Deschis la 6 noiembrie, procesul celor sase prizonieri - Lakhdar Boumediene, in varsta de 42 de ani, Mustafa Ait Idir, in varsta de 38 ani, Mohamed Nechla, in varsta de 40 ani, Hadji Boudella, in varsta de 43 ani, Saber Lahmar, in varsta de 39 ani si Belkacem Bensayah - a durat sapte zile, dintre care sase cu usile inchise, din cauza documentelor clasificate prezentate de acuzare.

Circa 150 de dosare se afla in continuare pe birourile celor circa 15 judecatori ai Curtii federale de la Washington.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.