Dominatia economica si politica a Statelor Unite se va diminua in urmatorii 20 de ani si lumea va deveni mai periculoasa, resursele de apa, alimente si energie se vor imputina, iar armele vor fi mult mai numeroase, preconizeaza agentiile americane de informatii, relateaza NewsIn.

Analiza Consiliului National de Informatii, intitulata "Tendinte Globale 2025", spune ca actuala criza financiara de pe Wall Street este inceputul unei schimbari a echilibrului economiei globale si ca rolul dolarului american ca principala moneda a lumii va slabi pina la punctul in care va ajunge "primul intre egali".

Raportul, bazat pe un studiu al analistilor serviciilor de informatii, este mai pesimit in ceea ce priveste statutul american decat precedentele rapoarte, intocmite din cinci in cinci ani. Insa textul spune ca rezultatele vor depinde partial de actiunile de leadership. "Urmatorii 20 de ani de tranzitie catre un nou sistem sunt plini de riscuri", avertizeaza expertii.

Potrivit raportului, China si India se vor alatura Statelor Unite la varful unei lumi multipolare si vor concura pentru influenta. Potentialul Rusiei nu este atat de clar, dar Iran, Turcia si Indonezia vor deveni mai puternice.

O indepartate de la sistemul energetic bazat pe petrol va fi in curs sau incheiat pana in 2025 si tehnologii ca cele solare sau eoliene ofera cea mai buna ocazie pentru o tranzitie rapida si cu costuri reduse, potrivit raportului.

Incalzirea globala se va simti drastic, iar penuria de apa, alimente si energie va alimenta multe conflicte.
"Sistemul international construit dupa al Doilea Razboi Mondial va fi aproape de nerecunoscut in 2025, din cauza emergentei unor puteri, a globalizarii economiei, a transferului istoric de resurse din Vest spre Est si din cauza influentei mai mai a actorilor nonstatali", potrivit raportului.

"Cu toate ca Statele Unite vor ramane probabil cel mai puternic actor pe plan international, puterea lor relativa - chiar si in domeniul militar - se va diminua", explica autorii.

"Rivalitatile strategice probabil se vor invarti in jurul comertului, investitiilor si inovatiilor tehnologice si achizitii, dar nu putem exclude un scenariu al cursei inarmarilor, expansiunilor teritoriale si rivalitatilor militare".

Oficialii au declarat ca au dorit ca raportul sa fie gata inainte de sosirea noii administratii Obama, la 20 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.