Europa se complace in a avea o singura sursa de energie si se comporta ca un somnambul in relatia cu Rusia, permitandu-i sa detina monopolul peste securitatea energetica, a declarat joi la Bucuresti Colleen Graffy, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru diplomatie publica, potrivit NewsIn.
Membra a administratiei Bush din 2005 si responsabila pentru regiunea Europa si Eurasia, Colleen Graffy a detaliat la Bucuresti cum pregateste departamentul sau tranzitia catre noua administratie a presedintelui ales Obama.

"Departamentul nostru alcatuieste in aceasta perioada multe documente despre situatia din regiune pentru a ne asigura ca viitoarea administratie stie cum sa gestioneze problemele de aici", a spus Graffy, amintind in special de r elatia cu Rusia si securitatea energetica a Europei.

Colleen Graffy a criticat tarile europene, care depind in mare parte de gazul Moscovei: "Europa se complace in a avea o singura sursa de energie si se comporta ca un somnambul in relatia cu Rusia, permitand acesteia sa detina monopolul peste securitatea energetica", a spus oficialul american.

Graffy a subliniat ca SUA sunt "ingrijorate" de comportamentul Rusiei. "Cautam sa dezvoltam un parteneriat solid cu Rusia, benefic pentru ambele parti, dar avem unele ingrijorari legate de acesta tara. Nu suntem de acord cu modul in care Rusia isi impune influenta si in care spune altor state suverane ce sa faca sau sa nu faca. De asemenea, nu suntem de acord cu cenzura practicata acolo sau cu modalitatea in care Rusia a actionat in Georgia", a tinut sa sublinieze oficialul american.

In ceea ce priveste modul in care noua administratie Obama se va raporta la regiunea Marii Negre, Graffy a atras atentia ca ea trebuie "sa inteleaga sensibilitatile zonei".

"Solutia este ca tarile din regiune sa preia initiativa. SUA isi vor oferi asistenta, daca li se va cere", a mai a spus Graffy.

"Multi isi spun ca SUA nu au ce cauta la Marea Neagra si de aceea America trebuie sa fie extrem de atenta cum actioneaza la Marea Neagra", a adaugat oficialul din administratia Bush.

Fostul ambasador al Statelor Unite in Romania, Alfred Moses, declarase intr-un interviu pentru Adevarul ca zona Marii Negre nu va fi o prioritate a administratiei Obama. "Europa nu va fi in atentia sa in mod special. Administratia Obama se va concentra pe Orientul Mijlociu, pe Iran, pe Afganistan, pe China. (...) Zona Marii Negre nu va fi insa o prioritate a administratiei Obama", a spus fostul ambasador.

Colleen Graffy a vorbit joi si despre cum crede ea ca va actiona Obama in cazul Irakului si al Iranului.

"Exista o diferenta intre ce spui in campanie si ceea ce vei face dupa. Chiar daca Obama a promis ca SUA se vor retrage din Irak, eu cred ca el va realiza ca trebuie sa actioneze responsabil. El nu va vrea sa fie catalogat ca presedintele care a esuat in Irak", a punctat Graffy.

"Nu va exista o retragere imediata a trupelor si sunt destul de sigura ca va exista si in continuare o implicare americana in Irak", sustine Graffy.

Diplomatul american crede ca Obama nu va face ce a spus in campanie nici in cazul Iranului. "Obama nu se va aseza la masa de discutii cu Mahmoud Ahmadinejad", este de parere Graffy. "De ce sa stai de vorba cu Ahmadinejad, care este discreditat politic? Daca te pui la masa discutiilor fara sa se intrevada o solutie iti vei pierde credibilitatea. Discutiile la un nivel diplomatic inferior vor continua, dar o discutie la nivel inalt intre Obama si Ahmadinejad va fi atent evaluata", atrage atentia Graffy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.