Premierul ceh Mirek Topolanek a apreciat ca tara sa trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona, in pofida imperfectiunilor acestuia, pentru a nu cadea din nou sub influenta Moscovei, intr-un articol publicat joi de cotidianul Dnes, informeaza NewsIn.

"Este mult mai bine (...) sa imbratisam cancelarul german decat ursul rus", a declarat premierul intr-un articol in care isi justifica sprijinul pentru Tratatul de la Lisabona, pe care tara sa inca nu l-a ratificat, desi va prelua peste sase saptamani presedintia Uniunii Europene.

"Bineinteles ca putem refuza, avem libertate de alegere, dar alegerea nu este intre Lisabona si nimic, adevarata alegere este intre Lisabona si Moscova", a adaugat el.

"Toata lumea are un punct de vedere despre acest subiect, intr-o tara care a vazut plecand ultimul intrus rus in iunie 1991 si care s-a debarasat de regimul comunist pro-Moscova in urma cu 19 ani, care este libera si destul de bogata", mai scrie el.

"Criticam mult politicile UE, dar este mai bine sa facem parte din ea decat sa ramanem afara. Avantajul de a apartine acestui spatiu de civilizatie este mai mare decat costurile", isi continua Topolanek pledoaria, extrem de rara pentru un liberal eurosceptic ca el.

Premierul ceh reaminteste apoi ca are el insusi rezerve mari in privinta tratatului. "Asa cum presedintele Vaclav Klaus nu si-a retras semnatura de pe Tratatul de asociere la UE, desi l-a criticat adesea, si eu insist pentru Tratatul de la Lisabona", a spus el.

Curtea Constitutionala ceha urmeaza sa se pronunte in 25 noiembrie asupra conformitatii Tratatului de la Lisabona cu legea fundamentala a tarii.

La nivel european, procesul de ratificare a acestui text destinat sa reformeze functionarea UE, a fost pus sub semnul intrebarii in iunie, cand a fost respins de alegatorii irlandezi prin referendum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.