Pentagonul a spus miercuri ca abordarea militara nu este un raspuns adecvat fata de cresterea numarului de acte de piraterie in Cornul Africii si a subliniat ca societatile maritime trebuie sa faca mai mult pentru protejarea navelor, relateaza NewsIn.

"Puteti desfasura toate marinele lumii acolo si problema tot nu va fi rezolvata", a spus Geoff Morrell, purtator de cuvant. "Este necesara o abordare globala din partea comunitatii internationale pe mare, in zonele de coasta, cu guvernele, cu dezvoltare economica", a explicat Morrell.

Potrivit Biroului maritim international, 94 de nave au fost atacate de piratii somalezi in Oceanul Indian si in Golful Aden anul acesta - un fenomen in crestere puternica - si 39 au fost capturate de pirati.
Morrell a spus ca cel putin 18 nave sunt in prezent in posesia piratilor somalezi, care asteapta rascumparari, avand 330 de ostatici.

Cel mai spectaculos atac lansat vreodata in apele Somaliei a avut loc la sfirsitul saptamanii trecute si a vizat un superpetrolier saudit la sud-est de Mombasa. Piratii somalezi au luat cu asalt nava de 330 metri lungime si care avea 300.000 de tone de petrol, in valoare de circa 100 milioane de dolari, si cer o rascumparare pentru nava si eliberarea celor 25 de membri ai echipajului.

"Credeti-ma, aceasta chestiune este discutata la cel mai inalt nivel de catre guvern", a spus Morrell. El a declarat ca trebuie sa se gandeasca dincolo de "strictul raspuns cinetic", potrivit caruia "trebuie sa trimitem mai multe nave, trebuie sa ucidem cat mai multi pirati".

George W.Bush este informat despre capturarea superpetrolierului saudit, a spus Casa Alba. "Siguranta echipajului este un lucru de importanta capitala" in astfel de incidente, a spus purtatorul de cuvant Dana Perino. "Obiectivul este sa aducem aceasta nava si echipajul la loc sigur, apoi sa colaboram cu partenerii nostri internationali pentru a reduce aceasta problema", a adaugat ea.

"Colaboram in prezent cu alti membri ai Consiliului de Securitate, incercam sa vedem ce putem face pentru a combate mai eficient pirateria", a declarat Perino, fara sa spuna ceva despre vreo eventuala actiune americana.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa prelunegasca o rezolutie ce autorizeaza operatiunile impotriva piratilor. El a spus ca si companiile maritime trebuie sa restranga circulatia la culoarele maritime sigure, departe de coaste, si sa investeasca in masuri de protectie. "Companiile maritime au obligatia de a-si securiza navele pentru a se evita astfel de incidente", a declarat Morrell.

O operatiune navala a UE in Golful Aden va incepe la 8 decembrie, a anuntat ministrul francez al apararii, Herve Morin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.