Consiliul National de Informatii al Statelor Unite, centrul de analiza a strategiilor pe termen mediu si lung al comunitatii americane de informatii, va publica cel mai devreme joi, 20 noiembrie, un raport privind modificarile globale ce vor avea loc pana in anul 2025, document care prezice diminuarea dominatiei economice si militare americane, avertizand totodata in privinta unei curse a inarmarilor nucleare in Orientul Mijlociu.

Potrivit unei versiuni a documentului obtinuta de Washington Times, va exista "o Coree unificata" iar China va deveni a doua mare putere mondiala si totodata un important actor militar.

SUA vor ramane cel mai important stat din lume, desi dominatia acestora va pali, sustine versiunea de lucru, care, fara a fi varianta ultima, nu modifica esenta documentului, dupa cum declara un oficial din serviciile de informatii. Ultimul raport NIC, publicat in urma cu 4 ani, isi imagina lumea pana in 2020.

Potrivit ziarului american, una din diferentele majore dintre cele doua documente este ca prezentul raport face pentru prima data o "asumptie despre un viitor multipolar". Alaturi de China, India si Rusia, "Indonezia, Turcia si un Iran secular - state predominat islamice, din afara nucleului arab, ar fi potrivite pentru roluri internationale din ce in ce mai importante", se arata in versiunea de lucru a raportului, citata de Agerpres.

O alta schimbare majora fata de raportul anterior priveste energia. Daca raportul din 2004 aprecia ca rezervele de energie din pamant sunt suficiente pentru a raspunde cererii globale, ultimul document vede lumea in cursul unei tranzitii catre surse de energie mai ecologice. Potrivit acestuia din urma, tranzitia de la combustibili fosili la surse alternative de energie este inevitabila, singurele probleme fiind legate de cat de abrupt sau lin are loc aceasta trecere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.