Conflictul georgian din vara acestui an a starnit temeri potrivit carora scenariul s-ar putea repeta in Transnistria, dar acestea nu par a fi fondate, partile implicate dand asigurari ca nu au intentia de a recurge la forta pentru a-si rezolva divergentele, comenteaza cotidianul elvetian Le Temps, citat de NewsIn

In timp ce diplomatii incercau sa avanseze in discutiile ruso-georgiene de la Geneva, ministrul de externe al Transnitriei, Vladimir Iastribceak, a reiterat ca Tiraspolul va face totul pentru a evita un conflict.

"Conflictul din Caucaz a demonstrat-o: trebuie sa facem totul pentru a evita un razboi", a declarat acesta in fata unei delegatii a German Marshall Fund , formata din experti si jurnalisti. Nici vorba, deci, de o solutie militara in conflictul care dureaza de 16 ani in fasia de 200 de kilometri lungime si opt latime, situata intre Ucraina si Moldova.

"Obiectivul nostru ramane recunoasterea independentei. Dar incepand de vara aceasta, stim exact care este pretul pacii", a adaugat tanarul sef al diplomatiei, in varsta de doar 29 de ani.

Paralela intre teritoriul separatist moldovean si cele georgiene.

Ca si Osetia de Sud si Abhazia, in prezent recunoscute de Moscova, Transnistria este un "spin rusesc in coasta a doua foste republici sovietice cu care Kremlinul are relatii dificile: Moldova si Ucraina", scrie cotidianul elvetian.

Fost cartier general al Armatei a XIV-a rusa, bastion industrial al fostei URSS, aceasta bucata de pamant dintre Nistru si frontiera ucraineana, este condusa si ea, de la secesiunea violenta din iunie 1992, de un autocrat aflat la ordinele Moscovei.

"Presedintele" Igor Smirnov conduce o populatie de 500.000 de locuitori. Fiul lui conduce principalul conglomerat botezat "Sherif", a carui sigla cu stele, foarte "western", este vizibila pe supermarketuri si benzinarii. Tot el este proprietarul clubului de fotbal vedeta al orasului si al Moldovei, Sherif Tiraspol.

Ofensiva rusa din Georgia, motivata oficial de intentia de a ajuta Osetia de Sud, era deci de natura sa starneasca cele mai negre temeri in Transnistria, unde circa 1.000 de militari rusi sunt stationati ca membrii unei forte de mentinere a pacii.

Scenariul georgian nu s-a repetat insa. "Cele doua parti au anuntat ca exclud recurgerea la forta", confirma Kenneth Pickles, consilier al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la Chisinau.

Vizita premierului rus Vladimir Putin in capitala moldoveana, saptamana trecuta, a pecetluit acordul: "Rusia ramane partenerul nostru strategic si integrarea in UE este prioritatea noastra", confirma presedintele moldovean Vladimir Voronin. "In ceea ce priveste Transnistria, singura optiune luata in calcul este negocierea", a adaugat acesta.

Situatia actuala pare ca va dura pana la alegerile moldovene din primavara anului viitor. Voronin, caruia Constitutia nu ii mai permite sa candideze, pare bine plasat pentru a conduce totusi spre victorie Partidul Comunist, care este la putere din 2001.

Exista insa si alte motive ce favorizeaza calmul. Unul este desfasurarea din 2005, la frontiera ucraineana, a unei misiuni de supraveghere vamala a Uniunii Europene, EU-BAM. Republica Moldova a cerut deja reinnoirea mandatului acesteia, care expira in martie 2009, dar impactul sau asupra contrabandei si traficului ramane destul de vag.

UE afirma ca cele zece fabrici de arme datand din epoca sovietica nu mai exporta, dar alte surse spun ca Odesa, port ucrainean aflat la 90 de kilometri Tirasopl, formeaza alaturi de Transnistria un "paradis pentru crima organizata".

Un alt factor ce favorizeaza calmul in regiune este existenta din 2006 a unui cadru de negocieri din care fac parte cele doua parti implicate, Rusia, Ucraina, OSCE, Statele Unite si UE. Consultari in acest format sunt prevazute la Viena saptamana aceasta, potrivit Le Temps.

Un element-cheie este insasi natura conflictului. Duel intre clanuri inainte de toate, acesta nu se sprijina pe un factor etnic. In fiecare zi, aproape 100.000 de rezidenti ai Transnistriei merg sa lucreze in Republica Moldova. Peste 6.000 de tineri din enclava studiaza la Chisinau, aflat la o ora si jumatate de drum, iar "frontiera" cu Republica Moldova se traverseaza fara prea multe dificultati.

"Nu exista ura intre noi", confirma Alla Bucikova, directoarea unei organizatii de tineret de la Tiraspol.

Dovada a acestui amestec, Transnistria numara 300.000 de detinatori de pasapoarte moldovenesti, 100.000 de cetateni rusi si 65.000 de ucraineni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.