Avertismentul emis astazi de Biroul Maritim International (BMI) survine in urma spectaculosului atac de la sfarsitul saptamanii trecute, asupra unui petrolier de mari dimensiuni in Oceanul Indian, relateaza AFP

"Situatia din ultimele saptamani indica o intensificare anormala a actelor de violenta si capturarea de nave, in pofida consolidarii securitatii in regiune", a declarat Neol Choong, director al Centrului de observare a pirateriei BMI, cu sediul la Kuala Lumpur.

"In lipsa unor activitati de descurajare, gratie riscurilor mici si in perspectiva unor castiguri mari, atacurile piratilor vor continua", a adaugat acesta. "Situatia a devenit de necontrolat. Statele Unite si comunitatea interantionala trebuie sa faca ceva pentru a stopa aceasta amenintare", a subliniat Choong.

Potrivit oficialului citat, piratii au preluat marti controlul asupra unei nave de pescuit thailandeza, in Golful Aden. Comunicatiile au fost taiate in momentul capturarii si nu se stie deocamdata nimic despre soarta celor 16 membri ai echipajului, a declarat Choong.

Marti, piratii au mai capturat o nava sub pavilionul Hong Kong-ului, comandata de o companie iraniana, in Golful Aden, in largul coastelor Yemenului.

Sambata, Sirius Star, un petrolier de mari dimensiuni saudit, a fost capturat la circa 800 de kilometri sud-est de Mombasa (Kenya). Capturarea acestei nave imense, de trei ori mai mare decat un stadion de fotbal si de trei ori mai grea decat un portavion, este cea mai spectaculoasa operatiune de piraterie.

"Asistam la un nou tip de atacuri. Suntem foarte ingrijorati ca acesti pirati pot sa atace din ce in ce mai departe", a adaugat Noel Choong.

Potrivit BMI, 94 de nave au fost atacate din ianuarie de pirati in largul coastelor Somaliei si in Golful Aden, iar 38 de nave au fost capturate, dintre care 17 se afla in continuare in mainile piratilor, cu 250 de membri ai echipajelor in total.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.