Procesul presupusilor participanti la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia va avea loc cu usile inchise, a anuntat astazi judecatorul tribunalului militar din Moscova, renuntand la decizia initiala, ca audierile sa fie deschise publicului, relateaza AFP

"Procesul va avea loc cu usile inchise. Decizia a fost luata", a spus Evgheni Zubov. "Este vorba despre siguranta participantilor la proces si a rudelor lor", a adaugat acesta.

Rudele jurnalistei cereau un proces public. "Fireste ca nu vrem un proces cu usile inchise. Nu este nimic rau in a avea jurnalisti aici", a spus fiul ei, Ilia.

"Sunt foarte dezamagita. Cred ca acest proces ar fi trebuit sa fie public, ca toate celelalte si pentru ca ea era un personaj public si publicul trebuie sa cunoasca circumstantele mortii sale", a spus avocata familiei, Karinna Moskalenko.

Redactorul-sef al publicatiei Novaia Gazeta, unde lucra Politkovskaia a calificat decizia ca fiind o "rusine". "Este o decizie rusinoasa, este groaznic", a spus el. "Vom avea propriul proces in paginile ziarului. O astfel de decizie a fost luata pentru ca juratii refuzau sa faca sedintele in fata presei. Nu exista nicio amenintare", a adaugat Muratov.

Persoana care a comandat asasinatul si executantul nu au fost identificati pana in prezent.

In afara de agentul FSB Pavel Riaguzov, suspectat ca a furnizat adresa jurnalistei, doi frati ceceni, Djabrail si Ibraguim Mahmudov, sunt judecati pentru ca au supravegheat victima, complice fiind si un membru al politiei, Serghei Hadjikurbanov.

Jurnalista, una dintre putinele persoane care continuau sa acopere conflictul din Cecenia la inceputul anilor 2000 si sa denunte atingerile aduse drepturilor omului, a fost asasinata la 7 octombrie 2006, in holul blocului in care locuia, la Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.