In Pennsylvania, un cuplu mixt a descoperit o cruce arsa pe peluza casei lor, iar in California, mai multe masini au fost acoperite cu svastici si sloganuri rasiste, precum "Inapoi in Africa".

Manechine spanzurate in copaci au fost vazute pe o insula din Maine, in timp ce in Idaho, mai multi elevi au scandat "Omorati-l pe Obama!".

"Si asta sunt soar cateva exemple", a declarat spune Mark Potok, directorul "Southern Poverty Law Center" din Atlanta.

"In ultimele saptamani de campanie asistam la o revenire reala si majora a duritatii in randul albilor si cred ca lucrurile se vor inrautati", subliniaza acesta.

Potrivit expertei, incidentele au inceput sa se produca in cursul discursurilor de campanie ale candidatei republicane la vicepresedintie, Sarah Palin, cand "Ucideti-l!", referire la Obama, a inceput sa se auda in multime.

"Insa ce vedem acum? de la svastici la amenintari cu moartea, manechine ce il reprezinta pe Obama spanzurat si incidente rasiste in curtile scolilor din intreaga tara", a adaugat Potok.

Brian Levin, profesor la Universitatea San Bernardino, are aceeasi parere. Specializat in studierea rasismului si extremismului, el spune totusi ca aceasta crestere se inscrie intr-o tendinta pe termen mai lung. "Nu avem statistici exacte, dar pot spune ca se pare ca se inregistreaza un virf al incidentelor rasiste de la alegeri pana acum", spune acesta.

Profesorul mai noteaza faptul ca, se pare ca exista o crestere frecventa a site-urilor pe internet, care vorbesc despre suprematia rasei albe, ca StormFront, al carui server a cedat dupa alegerea lui Obama, la 4 noiembrie, din cauza unui numar prea mare de conectari.

Pentru Potok, cresterea numarului acestor acte rezulta din coincidenta mai multor factori: cresterea imigratiei persoanelor de alta culoare decat alba, estimarea recent facuta de Biroul national de recensamant ca albii vor deveni minoritari in Statele Unite in 2040, precum si cresterea somajului.

"Adaugati la aceasta idee un negru la Casa Alba si va veti pomeni cu un numar mare de albi care au impresia ca au pierdut totul, ca tara construita de strabunii lor a fost furata", explica Potok, a carui organizatie vine in ajutorul victimelor rasismului. "Cred ca asistam la o criza de identitate in randul unora dintre albi".

Aceasta intensificare a tensunilor nu este fara precedent in istorie, potrivit lui Levin. "De multe ori, cand relatiile intre comunitati s-au ameliorat in SUA, au revenit ciocnirile violente", explica el, citand cazul Ku Klux Klan-ului, care a aparut imediat dupa abolirea sclaviei.