Atractia terorismului in maniera al-Qaida s-a diminuat in Orientul Mijlociu, dar regiunea are multe probleme care risca sa o transforme intr-o zona de instabilitate in urmatorii ani, a afirmat marti directorul adjunct al Informatiilor americane, relateaza AFP

"Orientul Mijlociu, de fapt regiunea ce incepe din Maghreb si se termina in Asia Centrala, este o zona unde aproape toate problemele care pun la incercare lideriii politici din intreaga pleneta pot fi gasite si, de multe ori, cu o mai mare gravitate sau intensitate", a afirmat Thiomas Fingar.

Daca cele mai rele scenarii se vor materializa in regiune va depinde de genul de lideri care vor ajunge pe scena politica si de modul in care ei vor raspunde cerintelor unei populatii tinere, in expansiune si potential ostile, a spus Fingar, care a condus o masa rotunda a expertilor din Informatiile americane, care incearca sa anticipeze starea in care se va afla lumea in 2025.

Discutiile au dus la redactarea unui raport care va fi publicat in curand in scopul de a influenta o viitoare administratie Obama, a spus el.

Potrivit expertilor, un transfer major al bogatiilor din Vest spre Est va fi in curs pana in 2025, un mare numar de puteri isi vor disputa influenta si avantajele, iar planeta va avea 1,4 miliarde de locuitori in plus.
Insa Orientul Mijlociu va fi in continuare "in centrul instabilitatii", a explicat Fingar. Chiar daca atractia fata de o ideologie de tipul celei a retelei al-Qaida slabeste, terorismul va ramane cel putin o problema potentiala "ca instrument al celor slabi impotriva celor puternici". Si ar putea fi mai periculos, din cauza unui acces mai facil la substante nocive si din cauza unei cresteri a caracterului letal al armelor conventionale.

"Ne putem imagina ca, global, amenintarea se va diminua, dar ca incidentele vor fi mai devastatoare", a spus Fingar.

Penuria de resurse cum ar fi apa, cuplata cu lipsa mecanismelor pentru rezolvarea conflictelor "creeaza potentialul pentru recurgerea la arme", a mai spus oficialul.

Schimbarile demografice, mai ales un boom al tineretului, vor reprezenta o problema pentru guvernele si institutiile din regiune, a adaugat el.

"Un factor care risca sa faca lucrurile mai complexe este ca o mare parte a populatiei va fi in plina bulversare hormonala si la o varsta la care sfidarea autoritatii este enorma", a explicat Fingar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.