Eventuala numire a lui Hillary Clinton in functia de secretar de stat ridica noi intrebari cu privire la motivele presedintelui ales Barack Obama si viziunea acestuia despre viitoarea politica externa a Statelor Untie, comenteaza AFP

"Toti politicienii de la Washington" nu fac altceva decat sa speculeze cu privire la alegerea fostei prime doamne pentru aceasta functie, fosta contracandiata a presedintelui ales in alegerile primare, care l-a numit pe Obama "naiv" cand el propunea negocieri "fara conditii" cu iranienii.

Hillary Clinton ar putea deveni cea care ar trebui sa pregateasca o eventuala intalnire cu Teheranul. Multi se intreaba cum cei doi, cu personalitati atat de puternice, ar putea colabora fara riscul izbucnirii unor scandaluri.

Chiar daca Hillary Clinton, in varsta de 61 de ani, a facut campanie in favoarea lui Obama dupa investirea acestuia drept candidat democrat la alegerile prezidentiale, raman intrebari cu privire la nivelul de incredere reciproca dintre cei doi si la posibilitatea aparitiei unor conflicte.

Nu se stie daca Obama si Clinton, care s-au intalnit saptamana trecuta la Chicago, au discutat despre prerogativele lor in ceea ce priveste diplomatia. Potrivit expertilor, Barack Obama va trebui "sa tina strans de carma", daca fosta prima doamna va veni la bord.

Obama are suficienta incredere in el "pentru a nu se teme sa aduca in administratie o fosta rivala", spune Andrew Bacevich, profesor de relatii internationale la Boston University. "Hillary Clinton este o personalitate puternica, insa Barack Obama a castigat un scrutin istoric", declara David Rothkopf, specialist in materie de securitate nationala, iar presedintele "are ultimul cuvant".

Hillary Clinton a votat pentru razboiul din Irak, concentrandu-si campania pe experienta sa in politica externa, dobandita, in opinia ei, in timpul celor doua mandate ale sotului ei si in Senat, unde este membra a Comisiei pentru armate, avand reputatie de "Mergi la razboi!", spre deosebire de Obama.

"Hillary Clinton este pe primul loc in comparatie cu ceilalti candidati" pentru numirea la sefia Departamentului de Stat, a subliniat David Rothkopf. Numele lui John Kerry, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din 2004, si Bill Richardson, guvernatorul New Mexico si fost ambasador la ONU, figureaza pe lista candidatilor pentru functia de secretar de stat.

Henry Kissinger, fost secretar de stat in timpul presedintilor Nixon si Ford, ar fi "incantat" de alegerea lui Hillary Clinton, iar sotul ei Bill Clinton spune ca Hillary ar fi "cu adevarat un mare secretar de stat".

Soarta fostei prime doamne ramane totusi strans legata de personalitatea controversata a sotului ei si de politica acestuia pe plan international. Angajamentele fostului presedinte in materie de mediu si sanatate in Fundatia Clinton ar putea genera conflicte de interese, daca sotia sa devine secretar de stat.

"Nu puteti exclude complet politica" din aceste activitati, a declarat Costas Panagopoulos, politolog la Fordham University. Ar mai trebui ca Bill Clinton sa se supuna cerintelor de transparenta financiara impuse membrilor administratiei si partenerilor lor.

Echipa Obama ar dori ca el sa divulge numele donatorilor fundatiei sale (printre care figureaza, potrivit New York Times, membri ai familiei regale saudite si regele Marocului) si numele celor care au finantat biblioteca prezidentiala din Arkansas.

Cuplul Clinton a spus ca a castigat 109 milioane de dolari dupa incheierea mandatului la Casa Alba, in 2001. Din aceasta suma, 52 de milioane provin din banii primiti de Bill Clinton in urma sustinerii unor conferinte in intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.