Instaurarea regimurilor democratice in lume va fi un proces indelungat si marcat de perioade dificile si de confuzie, a declarat, miercuri, presedintele american George W. Bush, amintind de cazurile Romaniei si Slovaciei.

"Aproape fiecare noua democratie a traversat o perioada dificila si confuza", a spus Bush intr-un discurs sustinut la Institutul Republican International din Washington.

"In Slovacia, revolutia de catifea a fost urmata de o perioada de guvernare autoritara, inainte ca libertatea sa se instaleze deplin. In Romania, regimul comunist a fost inlaturat in 1989, dar Guvernul se confrunta in continuare cu coruptia mostenita, in timp ce depune eforturi pentru instaurarea unei democratii reale", a spus Bush. "Toate aceste tari mai au inca multe de facut, dar popoarele lor sunt curajoase, liderii lor sunt hotarati si, cu ajutorul nostru, vor reusi", a adaugat presedintele.

Liderul de la Casa Alba a facut o declaratie surprinzatoare referitoare la situatia din Irak, admitand ca aliatii au probleme din cauza insurgentei. El a insistat asupra necesitatii ca americanii sa reactioneze mai rapid, pentru ajutorarea natiunilor care lupta pentru instituirea democratiei. "Experienta in Irak ne-a invatat ca militarii pot fi trimisi urgent oriunde in lume, dar acest lucru nu este valabil si pentru functionarii civili americani", a admis Bush.

El s-a referit la initiativa Casei Albe, cuprinsa in proiectul de buget federal, de infiintare a unui grup de reactie rapida, format din specialisti americani si straini, si destinat sa ajute tarile inca fragile din punct de vedere democratic. Crearea Biroului pentru reconstructie si stabilizare a fost anuntata in vara anului 2004, de fostul secretar de Stat american Colin Powell, pentru a permite Statelor Unite sa faca fata mai bine crizelor institutionale si politice din alte tari.

Bush a spus ca pentru proiect a fost alocata suma de 100 de milioane de dolari. Potrivit Reuters, alte 24 de milioane de dolari vor sprijini actiunile unui corp de civili insarcinat sa gestioneze criza din Irak. Coalitia si noua armata irakiana s-au dovedit incapabile sa tina sub control insurgenta, peste 400 de oameni murind in ultima luna, dupa numirea noului guvern de la Bagdad.

Pe de alta parte, un oficial de la Washington a avertizat ca Siria este principala cale de acces in Irak a luptatorilor iordanianului Abu Musab al-Zarqawi, capetenia Al-Qaeda din Irak, persoana considerata principalul autor al atentatelor si rapirilor care socheaza intreaga lume. "Luptatorii straini, banii si logistica intra in Irak prin Siria", a declarat oficialul american, care acuza Damascul ca nu se implica suficient pentru a bloca accesul rebelilor irakieni si straini pe teritoriul Siriei. Un oficial sirian a respins ieri acuzatiile formulate de SUA, aratand disponibilitatea autoritatilor de a colabora cu Bagdadul pe linie de securitate.

Bagdadul si Mosulul au fost ieri scena unor noi atacuri sangeroase in care au murit cel putin 18 oameni, printre ei un oficial din Ministerul Petrolului. Escaladarea conflictului sporeste temerile ca s-ar putea ajunge la un razboi civil, comenteaza Reuters. La Mosul, rebelii au atacat casa unui politician sunnit, trupele americane intervenind cu elicoptere pentru ajutorarea sa. La Bagdad, un profesor universitar a fost impuscat mortal, un soldat irakian a murit intr-un atentat cu masina-capcana, iar alti patru au fost rapiti. Americanii au mai pierdut un soldat in capitala, potrivit unor surse ale Armatei, iar un asistent al celui mai important cleric siit din Bagdad a fost ucis, al doilea in aceasta saptamana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.