Presedintele american ales Barack Obama va numi pentru prima data in functia de ministru al justitiei un afroamerican. Eric Holder in varsta de 57 de ani, fost membru al administratiei Clinton, va prelua un departament marcat de scandalurile anilor Bush, relateaza AFP

Echipa Obama a transmis marti prin intermediul presei numele avocatului, unul dintre cei mai apropiati consilieri de campanie ai lui Obama. Chiar daca nominalizarea nu a fost confirmata oficial de echipa, este primul anunt legat de posturile din guvernul Obama.

Absolvent al Universitatii Columbia si fost adjunct al secretarului justitiei Janet Reno, intre 1997 si 2000, el este prima persoana de culoare care a devenit in 1993 procuror general la Washington, unul dintre cele mai cautate posturi de catre juristii americani.

"Obama i-a oferit postul secretar al justitiei si el a acceptat", au spus marti Newsweek si NBC, citand surse din echipa de tranzitie. Acum avocat intr-un mare cabinet de la Washingtin, Eric Holder a participat cu Caroline Kennedy la alegerea candidatului la vicepresedintie.

Echipa presedntelui ales mai trebuie sa-i verifice trecutul inainte ca acesta sa fie numit. Apoi are nevoie de confirmare in Senat.

Printre episodele juridice faimoase ale carierei sale figureaza rolul pe care l-a avut in decizia lui Clinton de a-l gratia pe Mark Rich, cu cateva zile inainte de plecarea sa de la Casa Alba, in ianuarie 2001.

Gratierea acestui om de afaceri acuzat de evaziune fiscala a fost considerata ceva scandalos pe atunci, cu atat mai mult cu cat barbatul fugise in Elvetia. Insa, potrivit Newsweek, "nu exista nicio dovada ca Holder l-a determinat pe Clinton sa acorde gratierea" si aceasta eroare de judecata nu va fi un obstacol in calea numirii sale.

Alegerea secretarului justitiei este cruciala, in conditiile in care acest departament a avut o lunga perioada de scandaluri, ce au dus la plecarea a doi ministri ai administratiei Bush. In afara de excesul de zel in politie si judiciar, dupa atentatele din 11 septembrie, departamentul este si acum vizat de o investigatie a Congresului in legatura cu derivele sale partizane in perioada administratiei Bush.

In 2006, demiterea a noua procurori generali considerati prea progresisti pentru aceste posturi-cheie a provocat un scandal. In iulie, un raport a dezvaluit derive in practicile de recrutare ale departamentului, unde candidatii, chiar si pentru posturi de subalterni, erau obligati sa spuna daca sunt sau nu favorabili avortului sau casatoriilor homosexuale.

Una dintre primele misiuni ale noului secretar va fi stabilirea posturii noii administratii, in cele circa 250 de proceduri demarate de prizonierii de la Guantanamo la Curti federale pentru a contesta detentia.

Majoritatea elementelor de care dispune acuzarea - guvernul - sunt slabe sau au fost obtinute sub constringere, potrivit apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.