Irakul a inculpat peste 300 de oficiali pentru coruptie in anul 2008, iar 86 dintre ei au fost condamnati, a anuntat Comisia irakiana pentru Integritate, potrrivit NewsIn.

Irakul ocupa a treia pozitie in topul celor mai corupte tari din lume, dupa Somalia si Myanmar, potrivit raportului Transparency International, care studiaza perceptia coruptiei in 180 de tari.

Oficialii americani avertizeaza sa acest fenomen ar putea pune in pericol democratia si succesele recente in materie de securitate.

Guvernul premierului Nuri al-Maliki a fost preocupat de reinstaurarea securitatii, dar pe masura cu nivelul violentelor a scazut, a incercat sa instaureze si reformele politice necesare.

"In anul 2008 am transmis 337 de cazuri tribunalelor. Anul acesta am avut cele mai bune rezultate"
, a spus Rahim al-Ugaili, judecator si presedintele comisiei. Instantele au condamnat cu succes 86 de persoane a adaugat el. Majoritatea au fost mici oficiali, implicati in vanzarea de pasapoarte false irakienilor care au fugit din tara.

"In Irak, lupta impotriva terorismului a fost grea si sangeroasa, dar lupta impotriva coruptiei va dura mai mult", a spus Ugaili, adaugand ca perceptia coruptiei ii face pe investitorii straini sa se razgandeasca in ceea ce priveste investitiile. "Companiile mari nu vin in medii corupte. Investitorii straini nu isi dau banii pentru a fi furati", a subliniat el.

In plus, o lege de amnistiere aprobata de Parlament in luna februarie, care a permis eliberarea mai multor prizonieri arabi sunniti, a "afectat negativ activitatea comisiei", prin punerea in libertate a 1.721 de oficiali suspectati de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.